Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυξημένα αναμένεται να είναι τα σημερινά κρούσματα κορονοϊού που θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεπεράσουν τα χθεσινά (18/10) 3.164 κι αναμένεται να «αγγίξουν» τα 3.500. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως υπάρχει αυξητική τάση και θα κινηθούν κοντά και πάνω από τα 3.500 τόσο σήμερα Τρίτη (19/10), όσο και τις επόμενες ημέρες, γεγονός που αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην πτώση της θερμοκρασίας, καθώς και στον μεγαλύτερο συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.

Εξάλλου, πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση των επιδημιολόγων, οι οποίοι δεν συζήτησαν στη σημερινή συνεδρίαση για μέτρα και οι όποιες ανακοινώσεις μετατίθενται για Τετάρτη ή Πέμπτη. Σημειώνεται ότι, εάν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση ύστερα από την απελευθέρωση των μέτρων στους αμιγείς χώρους για τους εμβολιασμένους, θα αρχίσει να φαίνεται από εδώ και στο εξής μιας κι έχει παρέλθει ένα εύλογο διάστημα 10 ημερών. Επί τάπητος θα τεθούν νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν τις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο και πιθανότατα να αποφασιστεί η χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, η χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και η συχνότερη χρήση των τεστ.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει αύριο ή το πολύ μέχρι την Πέμπτη, οπότε κι αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας. Οπως εξαρχής είχε καταστήσει σαφές ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα μέτρα τα οποία με Υπουργική Απόφαση τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου και για 15 ημέρες, επρόκειτο να επανεξεταστούν στο σύνολό τους, σε διαφορετικές μορφές δραστηριότητας, ώστε να είναι απλοποιημένα, απολύτως κατανοητά και πλήρως ομαδοποιημένα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν σχετικά με εξειδίκευση και ομαδοποίησή τους.

Στο... τραπέζι οι «μωβ περιοχές»

Όσον αφορά, στο ενδεχόμενο ένταξης των «μωβ» περιοχών στον επιδημιολογικό χάρτη, που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στο υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση σχετικής εισήγησης από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. «Δεν υπάρχει συζήτηση στο Υπουργείο Υγείας για «μωβ περιοχές». Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, αλλά στο επίπεδο συζήτησης της πολιτικής ηγεσίας με τους επιστήμονες, θέμα αλλαγής μοντέλου από αυτό που ανακοινώσαμε πριν από 10 μέρες, δεν υπάρχει. Τώρα, αυτό το οποίο συζητείται και θα τεθεί στη συνεδρίαση της Τετάρτης ή Πέμπτης, έχει να κάνει με μια προσπάθεια να απλοποιηθούν τα μέτρα. Δηλαδή, οι αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους να είναι σχεδόν στο εύρος της κανονικότητας και όλοι οι άλλοι χώροι να έχουν κοινά χαρακτηριστικά, προκειμένου να είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο MEGA.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο ένταξης «μωβ» περιοχών στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας θα τεθεί στο τραπέζι των ειδικών εντός της εβδομάδας.

Ως «μωβ» περιοχές νοούνται αυτές των οποίων η επιδημιολογική εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη από αυτήν των «κόκκινων», όπου θα ισχύουν επιπλέον περιορισμοί. Δεδομένης της κυβερνητικής απόφασης να αποκλείσει μέτρα που θα περιορίζουν τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής ή το κλείσιμο καταστημάτων στην επικράτεια, τα σενάρια αφορούν σε μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA