Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ανακοίνωση της ποινής που επιβλήθηκε στην Εφη Κακαράντζουλα για την επίθεση με το βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου έκλεισε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στη δράστιδα, την έκρινε ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας (με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση) και της επέβαλε την ανώτατη ποινή των 15 χρόνων φυλάκισης και τριών μηνών για απείθεια. Μάλιστα, δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της σε δεύτερο βαθμό, όπως αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, είπε πως η κατηγορούμενη είναι «επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει και άλλα συναφή αδικήματα». Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, εξερχόμενη από το ακροατήριο η Εφη Κακαράντζουλα, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το περιβάλλον του θύματος, που της φώναξε: «Τέρας, τέρας όρθιο», με την ίδια να μένει σιωπηρή. Το κοινό αίσθημα έλαβε μια κάποια μορφή ικανοποίησης... 

Διαβάστε ακόμη: Φοβάται ακόμη η Ιωάννα Παλιοσπύρου την εμμονή της δράστιδας

Με βάση τον ποινικό κώδικα που ισχύει, εφόσον εκτίσει τα 2/3 της ποινής, μπορεί να αφεθεί και πάλι ελεύθερη για να συνεχίσει τη ζωή της. Αντίθετα, το θύμα, η Ιωάννα Παλιοσπύρου, είναι εξαιρετικά αβέβαιο εάν έως τότε, θα έχει ολοκληρώσει ακόμα και τις θεραπείες της. Ή ακόμα χειρότερα, παραμένει αβέβαιο εάν θα καταφέρει ποτέ να κυκλοφορήσει βγάζοντας τη μάσκα από το καμένο της πρόσωπο. 

Το πλάνο... μείωσης της ποινής

Και όλα αυτά, με βάση την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου. Γιατί σε ένα υποθετικό (αλλά καθόλου απίθανο) σενάριο της άσκησης έφεσης και της ενδεχόμενης μείωσης της αρχικής ποινής σε κάποιο επόμενο δικαστήριο, η Εφη Κακαράντζουλα θα μπορούσε να πάει σπίτι της ακόμα και σε ένα διάστημα μικρότερο των 5 ετών στη φυλακή!  Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η 35χρονη από την πρώτη στιγμή της προφυλάκισής της κατέθεσε αίτηση για άσκηση εργασίας (σ.σ. τα λεγόμενα «μεροκάματα») στη βιβλιοθήκη ή στο καφενείο της φυλακής, με απώτερο σκοπό να μειωθεί ακόμα και στο μισό η ποινή φυλάκισής της! Με άλλα λόγια, το πλάνο της για γρηγορότερη ελευθερία ήταν έτοιμο! 

Η αντίστοιχη υπόθεση στην Αγγλία 

Η δυσαναλογία που επικρατεί στις ποινές που επιβάλλονται στην Ελλάδα σχετικά με «άγρια εγκλήματα» είναι ένα θέμα που απασχολεί τους νομοθέτες, οι οποίοι μάλιστα τους τελευταίους μήνες έχουν θέσει στο τραπέζι αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Για παράδειγμα, μία υπόθεση που θυμίζει πολύ αυτή της Καλλιθέας, έγινε στην Αγγλία, με τον δράστη να καταδικάζεται σε δις ισόβια και όχι σε 15 χρόνια φυλάκισης που μπορεί να εκπέσουν και σε αρκετά λιγότερα. «Εχουμε μόνο μια ακόμα υπόθεση παγκοσμίως αντίστοιχου, σε έκταση και βαρβαρότητα, περιστατικού στην Αγγλία, στην οποία ο δράστης καταδικάστηκε σε δις ισόβια», ανέφερε σε εκπομπή στον ΑΝΤ1 ο συνήγορος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Νίκος Αλεξανδρής, προσθέτοντας πως στην Ελλάδα «φανερώνεται μια ανομολογία σχετικά με βάρβαρες υποθέσεις». Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ποινή της Εφης Κακαράντζουλα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «αντικίνητρο» για την επανάληψη παρόμοιων πράξεων, το αντίθετο... 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA