Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με διάρκεια μόλις μιας ώρας (και κάτι) λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού έγινε φέτος η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της παρέλασης ήταν το μήνυμα του πιλότου του F-16, με το οποίο χαιρέτισε την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ».

Συγκεκριμένα, ρίγη εθνικής υπερηφάνειας σκόρπισε ο πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στέλνοντας το μήνυμα του στην Ελλάδα και όλους τους Ελληνες.

«Ελληνίδες, Ελληνες χρόνια πολλά, Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών πάλεψε και νίκησε» είπε ο πιλότος του αεροσκάφους και χρησιμοποίησε έναν στίχο του Κωστή Παλαμά για να κλείσει τον χαιρετισμό του: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε μέσω ασυρμάτου με τον πιλότο του αεροσκάφους F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων "ΖΕΥΣ", τον επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή, ο οποίος με τους ελιγμούς και τις ασκήσεις ακριβείας πάνω από τον χώρο της παρέλασης καθήλωσε τα βλέμματα όλων. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενη στον πιλότο είπε τα εξής: «Κύριε Επισμηναγέ, σήμερα τιμάμε όλους εκείνους, που στο έπος του ‘40 αγωνίστηκαν ηρωικά και θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Είμαστε ευγνώμονες προς τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, που εγγυώνται την εθνική μας ανεξαρτησία και προασπίζονται την πατρίδα από κάθε απειλή σε γη, ουρανό και θάλασσα. Χρόνια Πολλά».

Το F-16 εκτέλεσε αρχικά κατακόρυφους ακροβατικούς ελιγμούς πάνω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη. Ο πιλότος στη συνέχεια έκανε τρεις ελιγμούς γύρω από τον άξονα του αεροσκάφους επιδεικνύοντας τις εντυπωσιακές δυνατότητες του F-16.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η στιγμή που δύο αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν πτώση μπροστά στο θεωρείο των επισήμων, όπου και παρέδωσαν την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είμαστε περήφανοι για εσάς» ανέφερε, συγκινημένη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τους αλεξιπτωτιστές αλλά και τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης. Οι δυο αλεξιπτωτιστές που έπεσαν είναι ο Υπολοχαγός Κωνσταντίνος Πίστας και ο Αρχιλοχίας Γεώργιος Κουτσογιάννης.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

Λιτή αλλά εντυπωσιακή η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε, στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ». Η παρέλαση είχε διάρκεια μιας ώρας και όσοι την παρακολούθησαν έπρεπε να φοράνε μάσκα. Νωρίτερα, στις 10:30, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ ' Σώματος Στρατού.

Στις 10.30 η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού και μετά προσερχόμενη στον χώρο της παρέλασης η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε γύρω στα εκατό μέτρα πριν την εξέδρα και συνέχισε πεζή. Την παρέλαση παρακολούθησαν οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος, ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Απόστολος Αβδελάς, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας κ.α.

«Το έπος του ' 40 μας θυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ» και υπογράμμισε πώς «οι Ενοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή».

«Η επέτειος του «ΟΧΙ» είναι μια μέρα τιμής και υπερηφάνειας για το έθνος μας. Μια ένδοξη στιγμή της ιστορίας μας, όταν οι Έλληνες αρνήθηκαν να παραδοθούν, αντιτάχθηκαν ηρωικά στη φασιστική εισβολή και κατανίκησαν έναν υπέρτερο εχθρό. Το έπος του ‘40 μας υπενθυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», είπε η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε: «Είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας στις Ενοπλες Δυνάμεις που εγγυώνται την ασφάλειά μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή. Από το υψηλό φρόνημα και την ετοιμότητά τους αντλούμε παράδειγμα ευθύνης και ομοψυχίας».

Για πρώτη φορά φέτος, μόλις ολοκληρώθηκε η παρέλαση, δύο αλεξιπτωτιστές της Ομάδας Ελεύθερων Πτώσεων έκαναν εντυπωσιακή ελεύθερη πτώση από στρατιωτικό ελικόπτερο, κρατώντας μια ελληνική σημαία, μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και παρέδωσαν τη σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταχειροκροτούμενοι. Την ώρα της παρέλασης, εκτός από τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης και το ιστορικό Supermarine Spitfire της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροπλάνο θρύλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έχει ανακατασκευαστεί.

Η παρέλαση με τη συμμετοχή πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας έγινε με ηλιόλουστο καιρό, κράτησε μια ώρα και την παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες κατά μήκος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Χριστόδουλος Γιακουμής: Ο πιλότος της ομάδας «Ζευς» που συγκίνησε

Στο πιλοτήριο του ελληνικού μαχητικού που «έσκισε» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου ήταν ο 37χρονος Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής, με καταγωγή από το Πέραμα.

Ο Χριστόδουλος Γιακουμής εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+.

Ο επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορία υπηρετεί από το 2010 στην 340 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1.700 ώρες πτήσης οι 1300 εκ των οποίων σε αεροσκάφη F-16.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA