Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο χαρακτηρισμός «οριακή» έπαψε να ισχύει για την επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού στη χώρα μας. Τα... όρια ξεπεράστηκαν κατά πολύ, όταν το απόγευμα της Δευτέρας 1 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον νέο αριθμό ρεκόρ των 5.449 κρουσμάτων, που είναι ο μεγαλύτερος από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα. Συγκριτικά δε, οι τελευταίες πέντε ημέρες (τέσσερις του Οκτωβρίου και η σημερινή του Νοεμβρίου) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του Σεπτεμβρίου, δίνουν ένα αποτέλεσμα που σοκάρει και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του 4ου κύματος.

Διαβάστε ακόμη: Σε καραντίνα 23 Ελληνες στη Βενετία - Τι λέει η μοναδική επιβάτης που δεν νόσησε 

Το «νταμπλ σκορ» και ο συναγερμός του Τσιόδρα στο Μαξίμου

Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων από τις 10.627 στις 19.499, είναι κάτι που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο ούτε από τις υγειονομικές αρχές, ούτε από τους λοιμωξιολόγους, αλλά ούτε και από την κυβέρνηση. Δείγμα της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού που θορύβησε την πολιτική ηγεσία, ήταν η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να ενημερώνει τους αξιωματούχους της κυβέρνησης για τον κόκκινο συναγερμό! Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, οι υπουργοί της Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ήρθαν αντιμέτωποι με το «χάος» που τους περιέγραψε ο Σωτήρης Τσιόδρας και ήδη ξεκίνησαν την επιχείρηση «Ωρα μηδέν», καθώς καλούνται να βρουν λύσεις αντιμετώπισης της διασποράς, προτού το ΕΣΥ καταρρεύσει και ζήσουμε «μαύρο» Νοέμβρη. 

Οι αντίστοιχες μετρήσεις κρουσμάτων Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου: 

  • 26 Σεπτεμβρίου: 1.100 κρούσματα
  • 27 Σεπτεμβρίου: 2.130 κρούσματα
  • 28 Σεπτεμβρίου: 2.978 κρούσματα
  • 29 Σεπτεμβρίου: 2.187 κρούσματα
  • 30 Σεπτεμβρίου: 2.232 κρούσματα
  • Σύνολο: 10.627 κρούσματα

     

  • 28 Οκτωβρίου: 2.984 κρούσματα
  • 29 Οκτωβρίου: 3.643 κρούσματα
  • 30 Οκτωβρίου: 4.696 κρούσματα
  • 31 Οκτωβρίου: 2.727 κρούσματα 
  • 1 Νοεμβρίου: 5.449 κρούσματα
  • Σύνολο: 19.499 κρούσματα

Ανησυχία για τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία

Την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες του Οκτωβρίου με τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται και μέσα σε ένα μήνα πάνω από 1.000 πολίτες εξέπνευσαν στα ελληνικά νοσοκομεία, ανεβαίνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Από τους 430 διασωληνωμένους (1/11), οι 364 είναι ανεμβολίαστοι. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται επίσης καθημερινά και με βάση τα νέα στοιχεία οι περιοχές που... φιλοξενούν τα περισσότερα περιστατικά κορονοϊού είναι η Αττική με 1.021, η Θεσσαλονίκη με 828 και η Λάρισα με 730. 

Εξάλλου, στο πλαίσιο ενίσχυσης των περιφερειακών νοσοκομείων, ιδιαιτέρως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου η επιδημία «βράζει», αποφασίστηκε να δοθούν κίνητρα για ένταξη των γιατρών στο δυναμικό των μονάδων υγείας.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται 

Στα νέα μέτρα που ήδη έχουν τεθεί επί τάπητος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να κλείσει η μουσική σε χώρους εστίασης και να επιτρέπονται -σύμφωνα με πληροφορίες- μόνο καθήμενοι στη διασκέδαση. Ταυτόχρονα διαρρέεται πως θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ και γενικά στους χώρους συνάθροισης κοινού με αυστηρούς ελέγχους στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Όσον αφορά τους εξωτερικούς μεικτούς χώρους διασκέδασης, οι ειδικοί δεν αποκλείεται να ζητήσουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές όπως συγκεκριμένο ύψος στα προστατευτικά που υπάρχουν λόγω χειμώνα. Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, οι ειδικοί αναμένεται να προτείνουν αυξημένο έλεγχο, με τη διενέργεια rapid test τρεις φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Να σημειωθεί πως το πρωί, ο Ακης Σκέρτσος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους, αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Βλέποντας πως οι έλεγχοι κυρίως στην εστίαση είναι «χαλαροί» (σ.σ. η περίπτωση του πνευμονολόγου Βασιλακόπουλου είναι χαρακτηριστική), τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορονοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Οι ανεμβολίαστοι στο επίκεντρο της ενημέρωσης

Η κυβέρνηση συνεχίζει με ένταση την προσπάθεια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, όμως η «άρνηση» που συναντάται από μεγάλη μερίδα πολιτών είναι «πράξη δυνάμει αυτοκτονική ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά. Καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να προστατέψει την υγεία του. Το πρόγραμμα "Ελευθερία" συνεχίζεται όπως και η ενημέρωση των πολιτών», ήταν μερικές από τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου που παράλληλα τόνισε: «Συνεχώς εξετάζουμε μέτρα. Βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικοί έλεγχοι.

Εξετάζουμε αναγκαίες προσαρμογές με βάση την ένταση της πανδημίας. Οι προσαρμογές θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους. Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες για αύξηση εμβολιασμών. Με SMS, συνεργεία που κάνουν κατά τόπους επισκέψεις. Καμπάνια ενημερωτική που το επόμενο διάστημα θα τρέξει. Με κάθε διαθέσιμο μέσο που έχουμε ώστε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η ενίσχυση του συστήματος υγείας», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA