Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο παράλληλο σύμπαν, τον εικονικό κόσμο που έχουν φτιάξει τα social media, λαμπερά άστρα, διάττοντες αστέρες και μετεωρίτες ρίχνονται στην αρένα μέχρις εσχάτων. Η μάχη διεκδίκησης των followers είναι σκληρή, αδυσώπητη. Πώς θα μπορούσε να μην είναι αφού παίζονται πάρα πολλά. Χρήματα, αναγνωρισιμότητα, επιρροή και ξανά χρήματα. Η συνταγή είναι γνωστή. Όσο προκαλείς τα νούμερα ανεβαίνουν. Όσο φλερτάρεις με τα άκρα προκαλείς πιο πολύ και πάλι τα νούμερα παίρνουν την ανηφόρα.

Και κάπου εκεί έρχεται η ώρα της κρίσης για όλους. Κανένας δεν ξεφεύγει από την αλήθεια των αριθμών. Οι followers διαμορφώνουν τη σειρά κατάταξης και ισχύος των ηρώων στα social media. Κάπως σαν τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια, που ανεβοκατεβάζουν τους απανταχού κροίσους στη λίστα Forbes. Μία βιομηχανία είναι και αυτή, που έχει δημιουργήσει τους δικούς της πολυεκατομμυριούχους ανά τον κόσμο.  

Όλοι κρινόμαστε στον αστερισμό του facebook. Από το πόσους φίλους έχουμε. Πόσο σπουδαίοι γινόμαστε όταν περάσουμε την πρώτη χιλιάδα, πόσο ψηλώνουμε μέσα μας όταν προσθέτουμε συνεχώς νέα πρόσωπα στη σελίδα μας βαδίζοντας στον ανηφορικό δρόμο της κοινωνικής αποδοχής και καταξίωσης, που είναι στρωμένος με click. Και αν για τους κοινούς θνητούς η διαδικασία αυτή το πολύ πολύ να αποκαλύψει απλά το νάρκισσο, που πιθανά κρύβουμε μέσα μας, για κάποιους άλλους είναι το διαβατήριο για την κορυφή. 

Στα social media στήνονται καριέρες. Μικρές και μεγαλύτερες καριέρες σε χρόνο ρεκόρ. Ετσι έγινε στις ΗΠΑ. Ετσι γίνεται και στην Ελλάδα. Τα οικονομικά μεγέθη δεν είναι βέβαια συγκρίσιμα όμως η διαδρομή ανόδου αλλά και καθόδου δε διαφέρει σε γενικές γραμμές. Η ψυχολογία του κοινού είναι ίδια. Η περίπτωση του χορογράφου Τάσου Ξιαρχό το επιβεβαιώνει. Το στόρυ διαπόμπευσης μίας κοπέλας για την εμφάνισή της στο instagram του «στοίχισε». Σε λίγες ώρες έχασε περίπου 5.000 followers. Αυτή ήταν η πρώτη αρνητική αποτίμηση της συγκεκριμένης διαπόμπευσης στο χρηματιστήριο του διαδικτύου. 

Κάτι σαν να έπεσαν οι μετοχές του με όρους της παλιάς Σοφοκλέους τις καλές εποχές αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχαμε limit down. Οπότε ψυχραιμία. Είπαμε, εν αρχή ην...η πρόκληση. Η συνέχεια όμως απογοήτευσε και τους πιο έμπειρους αναλυτές των social. Ο Τάσος Ξιαρχό επιχειρώντας να ανασκευάσει, όπως λένε και στην πολιτική για μία ατυχή δήλωση, τα έκανε χειρότερα. Πολύ χειρότερα. Οι ερμηνείες για το τι τον οδήγησε στο προφανές νέο ατόπημα πολλές. Και μετά ήρθε η εξαφάνισή του υπό την πίεση της γενικής κατακραυγής στον κόσμο των social. Ένα πρόσωπο τόσο προβεβλημένο να επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά; Αναρωτήθηκαν αρκετοί. 

Προβολή και followers πάνε πακέτο. Όσο περισσότεροι τόσο μεγαλύτερες ευκαιρίες προβολής. Τα πρόσωπα με μεγάλη αποδοχή στα social πάντα «πουλάνε» και φροντίζουν να το εκμεταλλευτούν. Μέχρι εδώ καμία αντίρρηση. Αυτό όμως που συχνά μας διαφεύγει είναι ότι οι δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν αυτόματα κριτήριο της προσωπικότητας του καθενός. 

Μπορεί η υπερβολική έκθεση και αποδοχή σε facebook και instagram να δημιουργεί διάφορες ψευδαισθήσεις στους σταρ του χώρου με τους χρήστες πότε να τους αποθεώνουν και πότε να τους καταδικάζουν ανάλογα με τη συμπεριφορά τους, όμως σε τελική ανάλυση όλοι κρινόμαστε με τους στοιχειώδης όρους και κανόνες της ζωής. Απλά πράγματα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA