Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπό καθεστώς πολιορκίας είναι τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα. Οι ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι ασφυκτικά γεμάτες κυρίως από ανεμβολίαστους ασθενείς και στο υπουργείο Υγείας σκέφτονται ακόμη και την επιστράτευση των γιατρών. Σε κάθε εφημερία σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης οι γιατροί δίνουν μεγάλη μάχη, προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση στα περιστατικά covid και non covid. 

Στην Αττική, για την ώρα τουλάχιστον, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ωστόσο, μέρα με τη μέρα οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ λιγοστεύουν και ασθενείς περιμένουν αρκετές ώρες ώστε να βρεθεί ένα ράντσο για την περίθαλψή τους.

Μεγαλώνει η ψαλίδα εισαγωγών-εξαγωγών

Η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμη πιο δραματική. Κι αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των εισαγωγών και εξαγωγών των περιστατικών κορονοϊού. Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι ότι την Τετάρτη (3 Νοεμβρίου) παρατηρήθηκε πολύ υψηλός αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία: 343 έναντι 243 εξιτηρίων. Κι ενώ στις αρχές του Οκτωβρίου υπήρχε ένα ισοζύγιό μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών φαίνεται πλέον πως η ψαλίδα ανοίγει και οι εισαγωγές καθημερινά είναι περισσότερες. Την προηγούμενη εβδομάδα 1.940 ασθενείς με κορονοϊό εισήχθησαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία ενώ εκδόθηκαν 1.197 εξιτήρια.

Τρομάζει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη λόγω κορονοϊού

Μεγάλη είναι η αύξηση των εισαγωγών τις τρεις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, την Τετάρτη στο Ιπποκράτειο εισήχθησαν 56 ασθενείς με κορονοϊό. Στις τρεις τελευταίες εφημερίες παρατηρείται αύξηση 20% στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Μάλιστα, οι 15 κλίνες του νοσοκομείου είναι γεμάτες και 5 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

  • η ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ είναι γεμάτη και 6 ασθενείς βρίσκονται σε θαλάμους.
  • Η ΜΕΘ 23 κλινών του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι και αυτή γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι ασθενείς non covid βρίσκονται σε λίστα αναμονής.
  • Η ΜΕΘ 30 κλινών του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ είναι και αυτή γεμάτη.
  • Στον ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ δόθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και γέμισαν αμέσως ενώ στον Άγιο ΔΗΜΗΤΡΙΟ οι 7 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες.
  • Γεμάτες είναι και οι ΜΕΘ στην Κατερίνη, στα Γιαννιτσα, στις Σέρρες, στη Βέροια και στη Χαλκιδική.
  • Πρόβλημα υπάρχει και στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.
  • Στη δυτική Μακεδονία οι 8 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας έχουν γεμίσει.
  • Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, από τις 530 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού που διαθέτει το ΕΣΥ, χτες ήταν γεμάτες οι 432 και κενές 98.

Αναμονή ωρών για κρεβάτι σε κλινικές non Covid, γέμισε ράντζα το «Γεννηματάς»

Η πίεση άρχισε να γίνεται εμφανής ακόμα και στα νοσοκομεία της Αττικής, ειδικά τις ημέρες των εφημεριών, καθώς ασθενείς υποχρεούνται να περιμένουν για ώρες, προκειμένου να βρεθεί ένα κρεβάτι ή ακόμη και ένα ράντσο για την περίθαλψή τους.

Όπως εξήγησε στο MEGA, η παθολόγος του νοσοκομείου «Γεννηματάς» Γεωργία Φίλιππα, το συγκεκριμένο νοσοκομείο εφημερεύει τόσο για covid όσο και για για non covid περιστατικά και ασφυκτιά. Χαρακτηριστικά η κυρία Φιλίππα αναφέρει: «Χθες μπήκαμε στην εφημερία, έχοντας το ελάχιστο ποσοστό των 60 διαθέσιμων κρεβατιών. Μέχρι τις 21:00 είχαν γίνει 90 εισαγωγές. Καταλαβαίνετε ότι περίσσευαν 30 ασθενείς που δεν είχαν πού να μπουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε 25 ράντσα διάσπαρτα σε όλο το νοσοκομείο. Σε αυτά είναι ασθενείς με εμφράγματα του μυοκαρδίου, χειρουργημένοι, με επεμβάσεις στα μάτια και ασθενείς υπερήλικες».

Η παθολόγος του νοσοκομείου αναφέρει πως το νοσοκομείο «Γεννηματάς» ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο που έχει όλες τις ειδικότητες, καλείται να σηκώσει το βάρος σχεδόν ολόκληρου του λεκανοπεδίου και πως η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τελείως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όσον αφορά στις διαθέσιμες κλίνες covid κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς πλέον υπάρχουν μόνο 2 διαθέσιμα κρεβάτια. «Είμαστε προ των πυλών να ανοίξουμε και τρίτο τμήμα, μία ορθοπεδική», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Φίλιππα.

Στο μεταξύ, οι εικόνες που εξασφάλισε το MEGA μέσα από την εφημερία του νοσοκομείου, και συγκεκριμένα από το παθολογικό τμήμα, όπου φαίνονται δεκάδες ασθενείς να συνωστίζονται στους διαδρόμους του νοσοκομείου και μαζί με αυτούς και οι συνοδοί τους, προκαλούν προβληματισμό. Η κυρία Φίλιππα υποστηρίζει πως «είναι δύσκολο να ελεγχθούν όλοι οι συνοδοί ειδικά σε περιπτώσεις που οι ασθενείς που συνοδεύουν είναι ετοιμοθάνατοι ή σε κρίσιμη κατάσταση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA