Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την πανδημία στη χώρα να βάφει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες περιοχές στο κόκκινο χρώμα (6.909 νέες μολύνσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή 5/11) και τις εκτιμήσεις των ειδικών να είναι δυσοίωνες για την έξαρση του κορονοϊού τους επόμενους μήνες, το Μέγαρο Μαξίμου επέβαλε νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ξεκινούν να εφαρμόζονται από το Σάββατο (6/11). Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, ένας βασικός παράγοντας που η κατάσταση «ξέφυγε» και τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν, ήταν η «χαλάρωση» των πολιτών και η νέα τάξη πραγμάτων έρχεται να επαναφέρει τα... αντανακλαστικά του κόσμου όσον αφορά την πρόληψη.

Διαβάστε ακόμη: Στη δημοσιότητα το ΦΕΚ - Τι ισχύει από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους

Τα μέτρα δε, εστιάζουν κυρίως στον αυστηρότερο έλεγχο εισόδου των ανεμβολίαστων σε μαζικούς χώρους. Ως προς τον έλεγχο οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στην ταυτοπροσωπία, καθώς θα πρέπει να απαιτούν την αντιπαραβολή του πιστοποιητικού εμβολιασμού μαζί με το δελτίο ταυτότητας (ώστε να διασφαλίζεται ότι και τα δύο ανήκουν στο ίδιο άτομο). 

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Από αύριο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, δηλαδή 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα, όπως και 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και στελέχη της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα «χτενίζουν» τους κλειστούς χώρους για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί επίσης θα διενεργούν ελέγχους, επιβάλλοντας πρόστιμα στους παραβάτες (πολίτες και καταστηματάρχες). 

Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα

Οι ανεμβολίαστοι με βάση τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφασης που εκδόθηκε, θα μπορούν να εισέρχονται στους παρακάτω μαζικούς χώρους μόνο με την επίδειξη υποχρεωτικού τεστ (rapid test ή τεστ PCR):

  • δημόσιες υπηρεσίες
  • τράπεζες
  • εστίαση (και στους ανοιχτούς χώρους)
  • λιανεμπόριο
  • εμπορικά κέντρα
  • κομμωτήρια

Ελεύθερη είσοδος στους ανεμβολίαστους προβλέπεται μόνο σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, ενώ για τους θρησκευτικούς χώρους ισχύει η ισχυρή προτροπή της Εκκλησίας βάσει της εγκυκλίου που εκδόθηκε. Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα.

Τα μέτρα σε Ναούς και Μοναστήρια

Η Ιερά Σύνοδος την Πέμπτη (4/11) με εγκύκλιο που εξέδωσε απηύθυνε σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως του εμβολιασμού, αλλά και της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους. Παράλληλα, οι ιεράρχες κάλεσαν τους ιερείς, αλλά και τους εργαζόμενους σε χώρους λατρείας να υποβάλλουν τους εαυτούς τους στους προβλεπόμενους ελέγχους. Ως προς τον έλεγχο των πιστοποιητικών, η εγκύκλιος εξουσιοδοτεί για την αποστολή αυτή τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τα Ηγουμενοσυμβούλια (για τα μοναστήρια).

Οι αθλητικοί χώροι

Επιπλέον, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων προβλέπεται απαρέγκλιτα και για τους εμβολιασμένους φιλάθλους που παρακολουθούν δια ζώσης αθλητικές διοργανώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επικρέμεται ποινή για την ομάδα, η οποία θα αφορά στην απουσία φιλάθλων σε επόμενους αγώνες. 

Αντικίνητρο παραβάσεων τα τσουχτερά πρόστιμα

Ως ισχυρό «όπλο» των ελεγκτικών κλιμακίων είναι ο διπλασιασμός των προστίμων, που ανέρχονται σε 5.000 ευρώ, μαζί με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρέκκλιση από τα μέτρα. Για τους πολίτες, το πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφωθούν με τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς, θα εγγράφονται στη «μαύρη λίστα», δηλαδή ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά οι πολίτες. Παράλληλα, πρώτες σε επανελέγχους θα είναι οι «υπότροπες» επιχειρήσεις. 

Στη δημοσιότητα το ΦΕΚ

Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής δόθηκε στη δημοσιότητα το ΦΕΚ με τα νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους και τα οποία τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο και ώρα 06:00. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου 2021, ώρα 06:00.

Τα μέτρα προστασίας για όλες τις δραστηριότητες:

Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Για να δείτε τις οδηγίες στην επίσημη ιστοσελίδα πατήστε ΕΔΩ):

  • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου
  • σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA