Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Νοεμβρίου του 1977. Ο Μανόλης Ανδρόνικος στέκεται πάνω από έναν λάκκο που έχει ανοιχτεί σε έναν από τους λοφίσκους στην περιοχή της Μεγάλης Τούμπας. Φαίνεται αναστατωμένος. Παίρνει το τσαπάκι της ανασκαφής και αρχίζει να σκάβει προσεκτικά το έδαφος. Γύρω του όλοι οι συνεργάτες του στέκονται με σχεδόν κομμένη την ανάσα. Η ώρα της αλήθειας είχε φτάσει. Ξαφνικά επικρατεί απόλυτη σιωπή. Όλοι γνωρίζουν πως μπορεί αυτή να είναι η στιγμή που θα γραφτεί ιστορία.

Ο αρχαιολόγος στέκει μπροστά σε έναν πέτρινο τοίχο. Μέσα από ένα άνοιγμα πλάτους 34 εκατοστών και μήκους κάτι λιγότερο από μισό μέτρο, ο Ανδρόνικος περνάει το χέρι του μέσα στο δωμάτιο που υπάρχει πίσω από αυτόν τον τοίχο και με ένα φανάρι φωτίζει το μέρος. Η καρδιά όλων πάει να σπάσει. Αυτό δεν είναι ένα απλό δωμάτιο. Είναι ένα νεκρικό δωμάτιο που είχε μείνει σφραγισμένο για 23 αιώνες! Στο δάπεδό του υπάρχουν σπάνια ασημένια και χρυσά αντικείμενα. Κοντά στον τοίχο μια μαρμάρινη σαρκοφάγος!

Η ολόχρυση λάρνακα που έκανε τους πάντες να λυγίσουν

«Είχα βρει τον πρώτο ασύλητο μακεδονικό τάφο. Εκείνη τη στιγμή δεν ενδιαφερόμουν για τίποτε άλλο. […] Οπωσδήποτε, συλλογιζόμουν ότι μέσα στη σαρκοφάγο πρέπει να κρύβεται μια ωραία έκπληξη. Η μόνη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν πως την ώρα που ανασηκώναμε το κάλυμμα είδαμε καθαρά πια το περιεχόμενο και έπρεπε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, μόλο που τα μάτια μας είχαν θαμπωθεί απ’ αυτό που βλέπαμε και η καρδιά μας πήγαινε να σπάσει από συγκίνηση. Μέσα στη σαρκοφάγο υπήρχε μια ολόχρυση λάρνακα. Επάνω στο κάλυμμά της ένα επιβλητικό ανάγλυφο αστέρι με δεκάξι ακτίνες, και στο κέντρο του ένας ρόδακας», θα γράψει ο ίδιος στο βιβλίο του «Το χρονικό της Βεργίνας».

Αυτή η ολόχρυση λάρνακα για την οποία έκανε λόγο ήταν του Φίλιππου! Ο αρχαιολόγος με προσοχή αλλά και δέος ανασηκώνει το κάλυμμα κρατώντας ευλαβικά τις δυο γωνίες της μπροστινής πλευράς. Ανατριχιαστική είναι η περιγραφή που κάνει ο ίδιος:

«Αυτό που αντικρίσαμε στο άνοιγμά της μας έκοψε για μιαν ακόμη φορά την ανάσα, θάμπωσε τα μάτια μας και μας πλημμύρισε δέος: πραγματικά, μέσα στη λάρνακα ήταν τοποθετημένα με τάξη το ένα επάνω στο άλλο, ως την κορφή του χρυσού κιβωτίου, τα καμένα οστά. Ήταν πεντακάθαρα και δεν υπήρχε αμφιβολία πως προτού τοποθετηθούν εκεί είχαν πλυθεί με μεγάλη φροντίδα, πιθανότατα με κρασί. Αλλά το πιο απροσδόκητο θέαμα το έδινε ένα ολόχρυσο στεφάνι από φύλλα και καρπούς βελανιδιάς, που ήταν διπλωμένο και τοποθετημένο πάνω στα οστά (σ.σ. που είχαν γίνει μοβ από το ύφασμα που τα κάλυπτε). Ποτέ δεν είχα φανταστεί τέτοια ασύλληπτη εικόνα. Τα μάτια μου είχαν βουρκώσει από ένα άτοπον πάθος. Για μια στιγμή ένιωσα πραγματικά ευτυχισμένος από το συναρπαστικό όνειρο που ζούσα μέρα μεσημέρι. Μπορώ να φέρω στη συνείδησή μου ολοκάθαρα την αντίδραση που δοκίμασα καθώς έλεγα μέσα μου: “Αν η υποψία που έχεις, πως ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο, είναι αληθινή (και η χρυσή λάρνακα ερχόταν να ενισχύσει την ορθότητα αυτής της υποψίας), κράτησες στα χέρια σου τη λάρνακα με τα οστά του. Είναι απίστευτη και φοβερή μια τέτοια σκέψη, που μοιάζει εντελώς εξωπραγματική».

Οι επίσημες ανακοινώσεις

Ο Ανδρόνικος τις επόμενες ημέρες έπαψε να κοιμάται. Μόνο για 2-3 ώρες την ημέρα έκλεινε τα μάτι του. Μετά πεταγόταν πάνω και έτρεχε στο σημείο της μεγάλης ανακάλυψης για να δει αν οι φύλακες ήταν στη θέση τους και όλα πήγαιναν καλά.

Το πρωί της 24ης Νοεμβρίου 1977 ο Ανδρόνικος θα προβεί σε ανακοινώσεις. Το αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. είναι ασφυκτικά γεμάτο. Όταν αρχίσει να δείχνει φωτογραφίες από τα ευρήματα και φτάνει σε αυτή που έδειχνε τη λάρνακα όλοι ξεσπάνε σε χειροκροτήματα. «Στηριζόμενος σε αρχαιολογικές ενδείξεις, νομίζω πως έχω το δικαίωμα να πω ότι μπορεί να ανήκει στον Φίλιππο τον Β΄. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κύριος τάφος είναι βασιλικός και ακόμη περισσότερο ότι ανήκει στον Φίλιππο Β΄. Όλον αυτό τον καιρό εγώ δεν είχα πει τίποτα, γιατί δεν είχα τις αποδείξεις παρά μόνο ενδείξεις», είπε εμφανώς συγκινημένος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA