Μενού
  • Α-
  • Α+

Τέλος χρόνου και... ανοχής για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας καθώς από σήμερα το πρωί τίθενται σε εφαρμογή τα νέα αυστηρά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση με στόχο την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού που βρίσκεται, τις τελευταίες εβδομάδες, σε πλήρη έξαρση! Τα νέα μέτρα δεν θα επηρεάσουν καθόλου την καθημερινότητα των εμβολιασμένων καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν καθώς κινδυνεύουν περισσότερο».

Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα

Οι ανεμβολίαστοι με βάση τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφασης που εκδόθηκε, θα μπορούν να εισέρχονται στους παρακάτω μαζικούς χώρους μόνο με την επίδειξη υποχρεωτικού τεστ (rapid test ή τεστ PCR):

  • δημόσιες υπηρεσίες
  • τράπεζες
  • εστίαση (και στους ανοιχτούς χώρους)
  • λιανεμπόριο
  • εμπορικά κέντρα
  • κομμωτήρια

Ελεύθερη είσοδος στους ανεμβολίαστους προβλέπεται μόνο σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, ενώ για τους θρησκευτικούς χώρους ισχύει η ισχυρή προτροπή της Εκκλησίας βάσει της εγκυκλίου που εκδόθηκε. Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα.

Στη δημοσιότητα το ΦΕΚ

Το βράδυ της Παρασκευής δόθηκε στη δημοσιότητα το ΦΕΚ με τα νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους και τα οποία τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο και ώρα 06:00. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου 2021, ώρα 06:00.

Τα μέτρα προστασίας για όλες τις δραστηριότητες:

Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Για να δείτε τις οδηγίες στην επίσημη ιστοσελίδα πατήστε ΕΔΩ):

  • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου
  • σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και τα τσουχτερά πρόστιμα 

Τα νέα μέτρα θα αρχίσουν να ισχύουν από σήμερα το πρωί και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, δηλαδή 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα, όπως και 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και στελέχη της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα «χτενίζουν» τους κλειστούς χώρους για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί επίσης θα διενεργούν ελέγχους, επιβάλλοντας πρόστιμα στους παραβάτες (πολίτες και καταστηματάρχες).

Ως προς τον έλεγχο οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στην ταυτοπροσωπία, καθώς θα πρέπει να απαιτούν την αντιπαραβολή του πιστοποιητικού εμβολιασμού μαζί με το δελτίο ταυτότητας (ώστε να διασφαλίζεται ότι και τα δύο ανήκουν στο ίδιο άτομο).

Ως ισχυρό «όπλο» των ελεγκτικών κλιμακίων είναι ο διπλασιασμός των προστίμων, που ανέρχονται σε 5.000 ευρώ, μαζί με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρέκκλιση από τα μέτρα. Για τους πολίτες, το πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφωθούν με τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς, θα εγγράφονται στη «μαύρη λίστα», δηλαδή ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά οι πολίτες. Παράλληλα, πρώτες σε επανελέγχους θα είναι οι «υπότροπες» επιχειρήσεις.

Σε πλήρη έξαρση το τέταρτο κύμα της πανδημίας 

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την πορεία που παίρνουν τα ημερήσια κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα. Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ αυτή την εβδομάδα - από την 1η Νοεμβρίου - δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια καθώς η καταγραφή των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 μέχρι χθες Παρασκευή (5/11) καταγράφηκαν συνολικά 32.016 κρούσματα (6.403 κρούσματα την ημέρα) και 250 θάνατοι (50 την ημέρα), ενώ δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει πως η κατάσταση θα καλυτερέψει. Ακόμη κι αν βοηθήσουν στην ανάσχεση του τέταρτου κύματος τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα, και πάλι οι ειδικοί δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι με χαρακτηριστικές τις σημερινές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος επισήμανε πως δεν έχουμε βρεθεί ακόμη στη χειρότερη φάση της πανδημίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA