Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, αυτό που σήμερα λέμε καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία γινόταν στις 16 Νοεμβρίου και όχι στις 17 όπως επικράτησε λίγα χρόνια μετά. Έτσι και το 1980. Μόνο που εκείνη τη χρονιά η πορεία δε θα έφτανε ποτέ μέχρι την πρεσβεία. Η κυβέρνηση Ράλλη, εξαιτίας του τεταμένου κλίματος, απαγόρευσε να φτάσει η πορεία μέχρι εκεί. Στα «λουλουδάδικα» της Βουλής τα ΜΑΤ είχαν κάνει έναν ισχυρό φραγμό με εντολή να σταματήσουν όσους επιχειρήσουν να περάσουν.

Τα περισσότερα κόμματα, νεολαίες και φοιτητικές οργανώσεις που συμμετείχαν αποδέχθηκαν την αποχώρηση και έτσι ξεκινώντας από το Πολυτεχνείο, έφτασαν με πορεία μέχρι το Σύνταγμα και εκεί ήταν διαλύονταν, είτε συνέχιζαν την πορεία τους κατηφορίζοντας την Πανεπιστημίου.

Περίπου 2.000 άτομα, ωστόσο, φοιτητές και εργάτες που άνηκαν σε οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αποφάσισαν να επιχειρήσουν να σπάσουν τον φραγμό των αστυνομικών και να συνεχίσουν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Άγρια καταστολή και δυο νεκροί

Όταν οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στα «λουλουδάδικα» και επιχείρησαν να συνεχίσουν, οι αστυνομικοί έκαναν μερικές δεκάδες βήματα. Και κάπως έτσι, χωρίς ένταση, όλοι θεώρησαν πως τελικά θα επιτρεπόταν να συνεχιστεί η πορεία. Μέσα σε ελάχιστες στιγμές, ωστόσο, τα πάντα άλλαξαν δραματικά. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ πραγματοποίησαν μια επίθεση πρωτοφανούς βιαιότητας.

Εμφανίζεται η αύρα η οποία ρίχνει νερό στους διαδηλωτές, οι αστυνομικοί βαρούσαν με τα γκλοπ τους οποιονδήποτε έβλεπαν μπροστά τους, ενώ υπήρχαν και καταγγελίες πως χωροφύλακες που ήταν ακροβολισμένοι στο προαύλιο της βουλής, πυροβολούσαν με αληθινά πυρά.

Κατά τη διαρκείας της προσπάθειας των φοιτητών να οπισθοχωρήσουν το ξύλο είναι ανελέητο. Μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στο πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου, σωριάζεται στο έδαφος η 21χρονη εργάτρια από το Περιστέρι, Σταματίνα Κανελλοπούλου. Για αρκετή ώρα η άτυχη κοπέλα βρισκόταν αναίσθητη στο έδαφος και δεχόταν χτυπήματα από όποιον αστυνομικό περνούσε από το σημείο. Μεταφέρεται στο «Ιπποκράτειο» και τελικά καταλήγει μερικές ώρες αργότερα. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα αιτία θανάτου ήταν η κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που προκλήθηκε από τουλάχιστον 20 χτυπήματα στο κεφάλι!

Σχεδόν την ίδια ώρα, μια παρέα φοιτητών που συμμετείχε στην πορεία όταν έφτασε στο Σύνταγμα και είδε την άγρια καταστολή, αποφάσισε πως θα έπρεπε να φύγουν. Κινήθηκαν προς την κάτω πλευρά της πλατείας, όταν είδαν όμως πως οι αστυνομικοί τους πλησίασαν, κάποιοι αποφάσισαν να κάτσουν σε ένα καφενείο με την ελπίδα ότι θα γλιτώσουν. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, εισέβαλαν μέσα στα μαγαζιά και ξυλοκόπησαν άγρια όποιον τους φαινόταν «ύποπτος».

Ένας από αυτούς ήταν ο 26χονος κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής που για πρώτη φορά πήγαινε σε πορεία του Πολυτεχνείου. Καθόταν με πλάτη στην έφοδο τον ΜΑΤ και δέχθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του ένα δυνατό χτύπημα από γκλοπ. Ο νεαρός φοιτητής σωριάζεται στο έδαφος. Λίγο αργότερα διακομίστηκε στο «Λαϊκό» όπου διαπιστώθηκε πως ήταν κλινικά νεκρός (κατέληξε δέκα ημέρες αργότερα), ενώ ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του κατέληξε στο συμπέρασμα πως αιτία θανάτου ήταν ένα καίριο «πλήγμα αποκοπής του εγκεφάλου»!

ΕΔΕ και πολιτική κρίση

Πέρα από τους δυο νεκρούς, τουλάχιστον 150 διαδηλωτές ακόμα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με ελαφρά ή και σοβαρότερα χτυπήματα. Η αστυνομία διενήργησε Ένορκη Διοικητική Εξέταση αλλά οι υπεύθυνοι δε βρέθηκαν και κρίθηκε πως ήταν όλα καλώς καμωμένα.

Το θέμα έφτασε στη βουλή προκαλώντας πολιτικούς τριγμούς. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης δικαιολόγησε την άγρια καταστολή τονίζοντας πως «και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη». Ενώ και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που μερικούς μήνες αργότερα, θα γινόταν για πρώτη φορά πρωθυπουργός έκανε λόγο για προβοκάτορες  που «θέλησαν να αμαυρώσουν την επέτειο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA