Μενού
  • Α-
  • Α+

Το τέταρτο κύμα του κορονοϊού «σφυροκοπά» τη χώρα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί αν δέχεται αφόρητη πίεση και βρίσκεται καιρό τώρα στα όρια του. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα χειρότερα σε ό,τι αφορά την έξαρση της πανδημίας δεν έχουν περάσει ακόμα. Όλα τα παραπάνω, και άλλα τόσα, φέρνουν όλο και πιο κοντά την ώρα των αποφάσεων. Ήδη, από σήμερα, το τελεσίγραφο της κυβέρνησης στους ιδιώτες γιατρούς έληξε και η επίταξη των υπηρεσιών τους ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες θα είναι μια πραγματικότητα.

Θάνος Πλεύρης και Γιάννης Οικονόμου έχουν πει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες πως ο χρόνος τελειώνει, αλλά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. «Ξεκινάει η διαδικασία, θα ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών, έχει γίνει ήδη η προεργασία. Θα είναι αριθμός κοντά στο τριψήφιο αν δεν καλυφθούν τα κενά, κυρίως σε ό,τι αφορά τη βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο Γ. Οικονόμου, μιλώντας στο MEGA. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και το βασικό όπλο ενάντια στον κορονοϊό είναι το εμβόλιο. «Υπάρχει μια σταθεροποίηση αλλά αρμοδιότεροι για αυτό είναι οι ειδικοί. Τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν εδώ και μια εβδομάδα έχουν αποδώσει», τόνισε.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρουν πως στο υπουργείο Υγείας είναι έτοιμα τα «φύλλα πορείας» που θα σταλούν στους γιατρούς που θα επιστρατευθούν, ενώ οι ειδικότητες και τα ονόματα των γιατρών που θα λάβουν κλήση θα βρεθούν μέσω της ΗΔΙΚΑ σε πολύ λίγο χρόνο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αν και ο αριθμός των γιατρών που έχει ζητήσει η κυβέρνηση είναι πάνω απο 100, μέχρι και χθές είχαν ανταποκριθεί ίσως και λιγότεροι από 20 ιδιώτες!

Παραμένει στο τραπέζι το lockdown των ανεμβολίαστων

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως μόνο η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το ισχυρό τέταρτο κύμα της πανδημίας. Έτσι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει μια σειρά νέων μέτρων που θα έχουν στο επίκεντρό τους ανεμβολίαστους.

Για την ώρα, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου, κρατάνε την... ψυχραιμία τους και προσπαθούν να κόψουν την κουβέντα για νέα μέτρα αφού μόνο ένταση προκαλεί στην κοινωνία. «Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά τους ανεμβολίαστους» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για οποιαδήποτε απόφαση που θα αφορά ουσιαστικά την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων, τονίζοντας ωστόσο ότι τα πιθανά νέα μέτρα: «δεν θα είναι τιμωρητικά».

Στην παρούσα φάση, απ' όσα ακούγονται για νέα μείωση χωρητικότητας σε εστίαση και ψυχαγωγία, επαναφορά τηλεργασίας, χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλή στα ΜΜΜ, τεστ για ανεμβολίαστους σε σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση εξετάζει μόνο το ενδεχόμενο να υπάρξει κυλιόμενο ωράριο στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση συνεχίζει να ποντάρει στο «όπλο» του εμβολιασμού, το οποίο θεωρεί ότι είναι και το μοναδικό που μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από το τούνελ μια ώρα αρχύτερα.

Παρ' όλα αυτά, Είναι ξεκάθαρο πως όσο τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμένουν επιβαρυμένα, όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που τα lockdown των ανεμβολίαστων έχουν αρχίζει να εφαρμόζονται (σκληρότερα ή λιγότερα σκληρά) στη μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA