Μενού
  • Α-
  • Α+

Η εστίαση απεργεί και πολλά είναι τα μαγαζιά που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πολλά καταστήματα κατέβασαν ρολά και σε κεντρικές πλατείες που γέμιζαν κόσμο επικρατεί ερημιά, με τις εικόνες να θυμίζουν εποχές lockdown. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στη συμπρωτεύουσα, οι οποίοι συμμετέχουν στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) διαμαρτυρήθηκαν με... φέρετρο και φραπέδες.  

Με ένα φέρετρο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, οι εκπρόσωποι της εστίασης, που πραγματοποιούν πανελλαδική απεργία, θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι η εστίαση «πεθαίνει» με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Το φέρετρο το έστησαν σε μία παλιά μηχανή με καρότσα, την οποία μάλιστα γέμισαν με... πέταλα από λουλούδια, όπως γίνεται στις κηδείες. Μέσα υπάρχουν επίσης ποτήρια, μπουκάλια, σέικερ, κατσαρόλες. Στην επιγραφή που φέρει την υπογραφή του οίκου τελετών Μπαμπούλας και υιός αναφέρεται ότι μέγιστος αριθμός εντός του... καταστήματος είναι 82.000 επιχειρήσεις.

«Η Θεσσαλονίκη και όλη η Ελλάδα σήμερα γράφουν ιστορία» δήλωσε στο grtimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης εστιατορίων καφέ μπαρ και συναφών επαγγελμάτων νομού Θεσσαλονίκης Γιάννης Φιλοκώστας, χαρακτηρίζοντάς λανθασμένα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την εστίαση και ζητώντας την ανάκληση τους καθώς όπως είπε από αύριο κιόλας 80.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο.

Ένταση στην Αθήνα 

Στο μεταξύ, ένταση μικρής έκτασης σημειώθηκε έξω από τη Βουλή ανάμεσα σε καταστηματάρχες και εργαζόμενους στην εστίαση που απεργούν και τις αστυνομικές δυνάμεις που δεν τους επέτρεψαν να περάσουν προς τη Βασιλίσσης Σοφίας. Εν τέλει η πορεία των απεργών κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Εργασίας.

Κεντρικά σημεία της Αθήνας είναι έρημα όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του πρακτορείου Eurokinissi:

Εστίαση: Τα αιτήματα 

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) τα αιτήματα του κλάδου είναι:

  • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα

1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA