Μενού
  • Α-
  • Α+

Το... δράμα με το «ένα δάχτυλο» ρίζα του πρώτου lockdown φαίνεται πως επιστρέφει για γυναίκες με... ταλέντο στην κομμωτική που δεν είναι επαγγελματίες και βάφουν μόνες τα μαλλιά τους. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, έβαλε «φρένο» στη λιανική πώληση προϊόντων κομμωτικής από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, αποθήκες και καταστήματα καλλυντικών ειδών.

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα: Ολα όσα αλλάζουν από σήμερα Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 σε λιανεμπόριο, κομμωτήρια και σούπερ μάρκετ

Οι επαγγελματικές βαφές μαλλιών πωλούνταν σε αρκετά καταστήματα και οποιοσδήποτε ήθελε μπορούσε να τις προμηθευτεί. Ξάφνου φαίνεται να μετατράπηκαν σε... δηλητήρια και πωλούνται μόνο σε όσους έχουν επαγγελματικό ΑΦΜ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Και αν βάφατε μόνοι σας τα μαλλιά σας; Ξεχάστε το για το επόμενο χρονικό διάστημα αφού η εύρεση βαφής μοιάζει... σπαζοκεφαλιά

Ακόμα και αν είστε ελεύθεροι επαγγελματίες και έχετε τη δυνατότητα να εκδώσετε τιμολόγιο, θα... φάτε πόρτα από τα καταστήματα για να αγοράσετε βαφές αφού δεν έχετε ΑΦΜ που αποδεικνύει ότι είστε εκπρόσωπος κομμωτηρίου. Όσο για τα e-shop με φυσικά καταστήματα, αν παραγγείλετε θα βρεθείτε αντιμέτωποι με το εξής μήνυμα: 

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Ακύρωση παραγγελίας - Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 5277/12-11-21, η αγορά επαγγελματικών προϊόντων κομμωτηρίου όπως Βαφές - Οξυδωτικά - Ντεκαπάζ, από το e-shop ή το φυσικό μας κατάστημα, θα διατίθενται αποκλειστικά με έκδοση τιμολογίου και επίδειξη κάρτα επαγγελματία κομμωτή.

Σας ευχαριστούμε.

Customer Service»

«Μία βαφή μαλλιών και... γρήγορα»

Ο ιδιοκτήτης κομμωτηρίου, Γιάννης Τσούτης, μιλώντας στο Reader, εξηγεί ότι εξυπηρετούσε γυναίκες «που έφερναν τις δικές τους βαφές, αφού από επιλογή έχουμε συγκεκριμένες συνεργασίες» και μετά την ισχύ του ΦΕΚ, τον έχουν προσεγγίσει ζητώντας... χάρες για να αγοράσει βαφές με το επαγγελματικό του ΑΦΜ. «Ο κόσμος αυτή την εβδομάδα ρωτά αν μπορούμε να βοηθήσουμε, κόβοντας εμείς τιμολόγια», λέει και συμπληρώνει: «Για να μπορέσω να κάνω μια παραγγελία, πρέπει να πάω να την παραλάβω ο ίδιος. Οπότε, αν μου πουν να φέρω κάτι και να βγω εκτός μαγαζιού χρονικά δεν είναι εφικτό, οπότε το ζήτημα τελειώνει εκεί». 

«Σίγουρα υπάρχει αύξηση τζίρου με την ισχύ των νέων μέτρων, λέει ο κ. Τσούτης. «Οτιδήποτε είναι επαγγελματικό προϊόν και έχει μπει σε ράφια “καπακώνει” τις μεγάλες εταιρείες. Μία μεγάλη εταιρεία που πουλά επαγγελματικές βαφές θα λειτουργούσε με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία με κομμωτήρια και επαγγελματίες. Από τη στιγμή που τα προϊόντα μπήκαν στα ράφια μπορεί να τα βρίσκει ο καθένας ανά πάσα ώρα και στιγμή. Σε αυτό τον κύκλο, οι πρώτοι που επηρεάζονται είναι οι κομμωτές και οι εταιρείες γιατί τα σούπερ μάρκετ κάνουν μεγάλες παραγγελίες με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα. Έναν επαγγελματία θα τον βοηθήσει να υπάρξει μια ισορροπία σε όλο αυτό», λέει ο κ. Τσούτης. 

Από την πλευρά του κομμωτής που κάνει ραντεβού και σε σπίτια, λέει στο Reader, πως πλέον οι επαγγελματικές βαφές μαλλιών «δεν πωλούνται με λιανική πώληση, δεν πωλείται τίποτα τουλάχιστον για ένα εξάμηνο». «Την δουλειά μου δεν την επηρεάζει γιατί εργάζομαι σε κομμωτήριο και μπορώ να προμηθεύομαι ό,τι θέλω, ξέρω αποθήκες. Οποιοσδήποτε έχει κομμωτήριο έχει τη δυνατότητα να αγοράσει», λέει και ισχυρίζεται πως μετά το νέο ΦΕΚ οι τιμές αυξήθηκαν: «Το ντεκαπάζ από 12,50 ευρώ το παίρνω 20 ευρώ και το σωληνάριο βαφής το παίρνω τουλάχιστον 6 ευρώ». Ωστόσο «με έδιωξαν από κατάστημα καλλυντικών ειδών που πήγα να πάρω βαφές». 

«Με τα νέα μέτρα μειώθηκε η δουλειά στα κομμωτήρια»

Για τα μέτρα που ισχύουν στα κομμωτήρια σχολιάζει: «Εχει μειωθεί η δουλειά κατά 50%, μειώθηκαν οι καρέκλες, λειτουργούμε μόνο με ραντεβού. Επίσης, και συνάδελφοι που δεν ήθελαν να κάνουν τεστ παραιτήθηκαν. Κρατάμε τη δουλειά μας εμείς που την έχουμε...», λέει και επισημαίνει πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν καταστήματα καλλυντικών ειδών που πωλούσαν επαγγελματικές βαφές.

Υπάρχει όμως και... παραθυράκι. Σε επικοινωνία του Reader με γνωστό e-shop που δεν διαθέτει φυσικό κατάστημα, έγινε γνωστό πως πωλούνται βαφές μαλλιών αφού «δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια συγκεκριμένη οδηγία». Εδώ όμως προκύπτει και ακόμα ένα πρόβλημα: Υπάρχουν βαφές που είναι σε έλλειψη εξαιτίας των προμηθευτών. Άρα και το να βρείτε συγκεκριμένες βαφές μαλλιών είναι πλέον και θέμα τύχης! 

Καλή τύχη σε όσες επιχειρήσουν να βάψουν τα μαλλιά τους μόνες τους... Θα τη χρειαστούν!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA