ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/11/2021 19:57

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Υποχρεωτική η 3η δόση εμβολίου στους άνω των 60 – Στους 7 μήνες λήγει το πιστοποιητικό τους

Οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν ολοκληρώσει τις δύο δόσεις του εμβολιασμού τους θα έχουν άλλον ένα μήνα περιθώριο για να κάνουν και την τρίτη δόση, προκειμένου να μην υπαχθούν και αυτοί στα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Διάγγελμα Μητσοτάκη: Υποχρεωτική η 3η δόση εμβολίου στους άνω των 60 – Στους 7 μήνες λήγει το πιστοποιητικό τους
Ηλικιωμένοι πολίτες απολαμβάνουν μια παρτίδα τάβλι στην παραλία του Αλίμου (πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Την είδηση πως η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα γίνει υποχρεωτική για τις ηλικίες άνω των 60, περιελάμβανε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ της Πέμπτης (18/11). Αυτό θα ισχύσει και τυπικά από τις 13 Δεκεμβρίου και όχι από την προσεχή Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, όταν και θα τεθούν σε ισχύ όσα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σχετικά με την προστασία των πολιτών από την πανδημία.

Οπως ανέφερε άλλωστε και στο διάγγελμά του, μετά το πέρας των 6 μηνών το τείχος προστασίας από τις δύο δόσεις του εμβολίου αρχίζει να φθίνει, γεγονός που είναι γνωστό από όσα έχουν αναφέρουν οι επιδημιολόγοι το τελευταίο διάστημα στις καθημερινές ενημερώσεις τους.

Ουσιαστικά, οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν ολοκληρώσει τις δύο δόσεις του εμβολιασμού τους θα έχουν άλλον ένα μήνα περιθώριο για να κάνουν και την τρίτη δόση, προκειμένου να μην λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και υπαχθούν και αυτοί στα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν

  • Οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα.

«Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία», σχολίασε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

  • Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

«Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

  • Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.

«Θα δοθεί ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου», σχολίασε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

  • Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν "κορόιδα" και "έξυπνοι" σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

  • Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

«Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναλυτικά, ο πίνακας με τους κανόνες δημόσιας υγείας και πρόσβασης σε συγκεκριμένες δραστηριότητες:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ