Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη που δολοφονήθηκε στη Ρόδο, η μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο και η μητέρα της Ερατούς που δολοφονήθηκε στη Λέσβο συγκλονίζουν μιλώντας για τις κόρες τους που έπεσαν θύματα γυναικοκτονιών. «Η κόρη μου, η Ερατώ, η Ελένη, η Καρολάιν... Είναι ηρωίδες γιατί είπαν όχι και το πλήρωσαν με τη ζωή τους», δηλώνει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς, Αλεξάνδρα Ψαράκου. 

Οι τρεις μητέρες βρέθηκαν στο «Γίνε Άνθρωπος» που διοργανώνει η περιφέρεια Αττικής και το CSI  Institute και έχει σκοπό την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. «Με αυτά τα παιδιά έχουμε ζήσει τα όνειρά τους, έχουμε γίνει γονείς. Είναι πράγματα που κρατάς σαν φυλαχτό μέσα σου, δεν μπορεί να στα στερήσει κανείς», λέει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς στο STAR. Η κυρία Ψαράκου μίλησε και για τη στιγμή που παρέλαβε το μεταπτυχιακό της κόρης της: «Όταν το παρέλαβα νόμιζα πως μιλούσε η Γαρυφαλλιά, την ένιωθα σε όλο το χώρο». 

«Δεν μπορούμε να κάτσουμε άλλο με σταυρωμένα χέρια. Δεν αντέχουμε. Η κοινωνία δε αντέχει. Προσπαθούμε μέσα από τον πόνο μας να βγει κάτι καλό για την κοινωνία. Η Γαρυφαλλιά είχε όνειρα, δεν πρόλαβε...», είπε η κυρία Ψαράκου και τόνισε πως «Δεν γινόμαστε δολοφόνοι, είναι ένα σύνθετο φαινόμενο. Πατριαρχία και κακοποίηση των γυναικών πάντα υπήρχε. Κλείναμε τα αυτιά μας. Τώρα αντιδράμε και φεύγουμε και το πληρώνουμε με τη ζωή μας. Αυτά τα κορίτσια για εμένα είναι ήρωες. Η κόρη μου, η Ερατώ, η Ελένη, η Καρολάιν είναι ηρωίδες  γιατί είπαν όχι και το πλήρωσαν με τη ζωή τους». 

Η Αλεξάνδρα Ψαράκου αναφέρθηκε στις διακοπές του παιδιού της στη Φολέγανδρο: «Δεν είχα κανένα προαίσθημα απλά επειδή ξέρω το παιδί μου δεν μου άρεσε ο τρόπος που θα πήγαινε διακοπές, σκέφτηκα πως δεν θα της αρέσει το κάμπινγκ και θα στεναχωριόταν. Είχαμε μια συζήτηση και τη ρώτησα αν θα ήταν καλά στη Φολέγανδρο μαζί του και μου είπε “ναι μαμά γιατί να μην είμαι καλά;”». 

«Είμαι η πιο δυστυχισμένη μάνα του κόσμου»

«28 Νοεμβρίου είναι τα 3 χρόνια του παιδιού μου. Νιώθω ότι με έχουν καταδικάσει σε έναν ισόβιο θάνατο και είμαι η πιο δυστυχισμένη μάνα του κόσμου, όχι της Ελλάδας» είπε στο STAR η Κούλα Αρμουτίδου, μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη. «Ξέρω ότι όταν μιλήσω στη μαμά της Ερατούς είναι σαν να μιλάω στον εαυτό μου», ανέφερε. 

Για την έκθεση με ρούχα θυμάτων που έπεσαν θύματα γυναικοκτονιών, η κυρία Αρμουτίδου λέει: «πριν λίγες μέρες η κυρία Συρεγγέλα πήρε τηλέφωνο τον άνδρα μου να του πει για την έκθεση She's gone και μας ζήτησαν κάποιο ρούχο της Ελένης. Εκείνη τη μέρα πόνεσα πάρα πολύ. Προβληματίστηκα, μάτωσα να επιλέξω. Επέλεξα ένα μαύρο κοστούμι της Ελένης με λευκό πουκάμισο. Το πουκάμισο... 28 Οκτωβρίου του 2018, ένας φίλος μας κοσμήτορας είχε συναντηθεί μαζί της και φορούσε η Ελένη αυτό το πουκάμισο. Ήταν η τελευταία φωτογραφία και το τελευταίο ρούχο του παιδιού μου», ανέφερε η κυρία Αρμουτίδου. 

«Τα κορίτσια να φύγουν» 

«Πρέπει να κάνουμε κάτι, να μην μείνουμε στάσιμοι για να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή. Τι να πρωτοπείς για την Ερατώ... Να πεις για το συμβάν; Ότι μπήκε μέσα παραβιάζοντας την μπαλκονόπορτα και την εκτέλεσε έχοντας δίπλα το μωράκι στο διπλανό δωμάτιο», είπε η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς που δολοφονήθηκε στη Λέσβο. Η κυρία Κρεμαστιώτη μεγαλώνει το κοριτσάκι της Ερατούς που «είναι η συνέχειά της». «Έχουμε όλες φωνές και μακάρι να ακουστούμε. Τα κορίτσια και τα αγόρια που έφυγαν έτσι να είναι τα τελευταία. Από τις ψυχές τους παίρνουμε δύναμη. Και αν δεν μπορούν τα αγόρια να σταματήσουν να σηκώνουν χέρι, τα κορίτσια να σηκωθούν και να φύγουν», τονίζει η κυρία Κρεματσιώτη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA