Μενού
  • Α-
  • Α+

Υποψήφιος για την προεδρία στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και μίλησε στο Reader για τον λόγο που αποφάσισε να κατέβει στις δικηγορικές εκλογές. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Με το Δικηγόρο» αναφέρθηκε στο γιατί επιμένει να γίνει η ψηφοφορία ηλεκτρονικά αλλά στις θέσεις του αναφορικά με τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους, οι οποίοι κατά τα λεγόμενά του παίρνουν αμοιβές ντροπής.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Δημήτρη Αναστασόπουλου στο Reader:

  • Γιατί λάβατε την απόφαση να διεκδικήσετε την Προεδρία του ΔΣΑ;

Η δικηγορία στην Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην εντατική. Μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία λιτότητας ακολούθησε η πανδημία, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των συναδέλφων να δραστηριοποιείται πλέον σε ένα εξαιρετικά δυσχερές οικονομικό περιβάλλον. Την ίδια ώρα τα σοβαρά προβλήματα της απονομής δικαιοσύνης εξακολουθούν να ταλανίζουν το σώμα. Η δε στήριξη της κοινωνίας στα δίκαια αιτήματά μας συχνά φαίνεται να περιορίζεται δυσανάλογα εξαιτίας περιορισμένων παραφωνιών συναδέλφων, με αποτέλεσμα να πλήττεται σημαντικά και καθολικά το κύρος μας. Την απόφαση να διεκδικήσω την Προεδρία του ΔΣΑ την έλαβα, γιατί θεωρώ ότι είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να αντιμετωπιστούν επιτέλους ουσιαστικά και στον πυρήνα τους αυτά τα μεγάλα, αλλά και πολλά άλλα μικρότερα προβλήματα.

  • Ποιες είναι οι σκέψεις των ασκούμενων και νέων δικηγόρων για την κατάσταση της δικηγορίας σήμερα;

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία να προσπαθούμε διαρκώς να αφουγκραζόμαστε τις νέες γενιές που αποτελούν και το μέλλον της δικηγορίας. Οι νέοι και ασκούμενοι δικηγόροι, άλλωστε, αποτελούν την πιο δυναμική ομάδα του σώματος. Σε πρόσφατη έρευνά μας γι’ αυτούς καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: α) το 64,20% δεν είναι ικανοποιημένο με την αμοιβή του, β) το 60% δεν είναι ικανοποιημένο με την έως τώρα πορεία του, γ) το 65% δεν είναι ικανοποιημένο με την προοπτική ανέλιξής του και δ) 62% δεν είναι ικανοποιημένο με τη στάση του ΔΣΑ. Επίσης – και αυτό είναι συγκλονιστικό- το 62% σκέφτηκε να αλλάξει επάγγελμα, το δε 36,25% σκέφτεται ως εναλλακτική επιλογή το δικαστικό σώμα ή οτιδήποτε άλλο, αν και θεωρεί πως η δικηγορία είναι ένα συναρπαστικό επάγγελμα.

  • Ποιες είναι οι θέσεις σας για τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους;

Πρόσφατα παρουσιάσαμε το πλήρες και εμπεριστατωμένο πρόγραμμά μας στο οποίο ένα σημαντικό τμήμα του αφιερώνεται στους ασκούμενους και νέους δικηγόρους. Μεταξύ άλλων, φιλοδοξούμε και επιδιώκουμε να αναμορφώσουμε πλήρως τον θεσμό της άσκησης, να ανασυγκροτήσουμε το Τμήμα Ασκούμενων Δικηγόρων του ΔΣΑ και να ιδρύσουμε Τμήμα Νέων Δικηγόρων, να προβλέψουμε μηχανισμό κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών των ασκούμενων δικηγόρων, να στηρίξουμε την οργάνωση συνεργατικών σχημάτων και  να αυξήσουμε το μέρισμα του Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού νέων δικηγόρων. Επίσης, να αξιοποιήσουμε τους χώρους του ΔΣΑ για τις ανάγκες τους, να οργανώσουμε Σχολή Νέων Δικηγόρων και να αναπτύξουμε περαιτέρω τη Βιβλιοθήκη του ΔΣΑ προς στήριξή τους.

  • Τι έχετε να πείτε ειδικά για το φλέγον ζήτημα των αμοιβών τους;

Το ζήτημα των αμοιβών ασκούμενων και νέων δικηγόρων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν. Βασικός στόχος μας είναι η θεσμική κατοχύρωση της κατώτατης αμοιβής. Σημειώνω ότι υφίσταται αναφορικά με τους ασκούμενους δικηγόρους σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, η οποία πάσχει όμως ως προς την εφαρμογή της. Κατά τη γνώμη μου πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στις αμοιβές ντροπής. Αφενός πρέπει να επιβάλουμε την τήρηση των 600 ευρώ ως κατώτατη αμοιβή για τους ασκούμενους δικηγόρους και αφετέρου πρέπει να προβλέψουμε αξιοπρεπείς αμοιβές για τους νέους δικηγόρους, που βεβαίως θα είναι πολύ μεγαλύτερες των 500, 600 ή 700 ευρώ που είναι συχνά τώρα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε άμεσα και με κάθε δυνατό τρόπο. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα δυσαρεστήσουμε κάποιους.

  • Γιατί επιμένετε στο να διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες του ΔΣΑ με ηλεκτρονική ψηφοφορία;

Οι εκλογές του ΔΣΑ θα έπρεπε να γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, για να περιορίσουμε την αποχή. Αυτή τη στιγμή στατιστικά διαπιστώνεται μια σταδιακή διεύρυνση της αποχής από εκλογική σε εκλογική διαδικασία. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο, δεδομένου ότι θα καταλήξουμε στη στρέβλωση οι πάρα πολύ λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς. Ευκαιρίας δοθείσης, θα ήθελα να απευθύνω ένα ευρύ κάλεσμα προς συμμετοχή στις εκλογές, ιδίως στους νέους δικηγόρους. Μην διαμαρτυρόμαστε για τα κακώς κείμενα, όταν οι ίδιοι αδιαφορούμε. Δεύτερον, για να περιορίσουμε το κόστος διεξαγωγής τους. Οι σχετικοί πόροι θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλους σκοπούς, π.χ. για τη στήριξη των πιο αδύναμων εξ ημών. Δυστυχώς, ο απερχόμενος Πρόεδρος αρνείται πεισματικά την ηλεκτρονική διεξαγωγή. Ας κριθεί και γι’ αυτή τη στάση του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA