Μενού
  • Α-
  • Α+

Την σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Μάλιστα ανέφερε ότι μόλις «σε δυο, τρείς μέρες τα αντισώματα αυξάνονται με την αναμνηστική δόση», γεγονός που δίνει ιδιαίτερη στην ενίσχυση της ανοσίας. «Η χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και την διασπορά του ιού στο περιβάλλον» είπε. 

Παράλληλα κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, αναφέρθηκε στο μήνυμα του Κέντρου Ελέγχου της Αμερικής. O εμβολιασμός κατά της covid-19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από την σοβαρή νόσο, η οποία είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της τρίτης δόσης ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο.

Μιλώντας για μελέτη της εταιρείας Pfizer, η οποία έγινε σε 5.000 άτομα, είπε ότι ότι μόνο 6 άτομα νόσησαν από αυτούς που είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου ενώ από την ομάδα αυτών που δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου νόσησαν 123 άτομα. Όπως πρόσθεσε, όσον αφορά την πιο σοβαρή παρενέργεια της περικαρδίτιδας μυοκαρδίτιδας αυτή εμφανίστηκε σύμφωνα με άλλα στοιχεία σε 2 άτομα σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένων.

Τόνισε επίσης, ότι η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης. Υπενθύμισε ακόμα τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες, είπε και κατέληξε: «Εμβολιασμός για τον covid-19, εμβολιασμός και για την γρίπη».

Η φυσική ανοσία δεν προστατεύει 100%

Μιλώντας για τη φυσική ανοσία, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η φυσική ανοσία από μόνη της δεν είναι ικανή να προστατεύσει 100% από τον κορονοϊό όπως δείχνουν αρκετές μελέτες. Όσοι έχουν αναρρώσει 12 μήνες μετά από τη νόσο, έχουν μία ανοσία η οποία εξασθενεί παρότι βρίσκουμε στους ανθρώπους αυτούς ικανοποιητικά εξουδετερωτικών αντισώματα τα ποσοστά των οποίων όμως διαφέρουν ανάλογα με τη μετάλλαξη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Θεοδωρίδου κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι η εξασθένηση της χημικής ανοσίας μετά τη φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει και γι' αυτό όπως είπε θα υπάρξουν συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για το τι θα πρέπει να κάνουν όσον αφορά την 3η αναμνηστική δόση όσοι έχουν ήδη νοσήσει.

Την Τρίτη οδηγίες σε όσους έχουν νοσήσει

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στους αριθμούς του εμβολιασμού στην Ελλάδα, μίλησε για το ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν αναμνηστική δόση, ενώ επισήμανε πως αύριο, Τρίτη 23 Νοεμβρίου, θα ανακοινωθούν οι οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει.

«Ξεπεράσαμε τους 13.860.000 εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. Πάνω από 6.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί με 65,8% του γενικού πληθυσμού και 75,3% του ενήλικου» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και προσέθεσε: «Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση με άτομα που έχουν λάβει έστω μια δόση του εμβολίου, ανέρχεται σε 70% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου». Ακόμη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σημείωσε πως «πάνω από 6.550.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί 62,3% επί του γενικού πληθυσμού και 71,8% επί του ενήλικου».

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση

Εξάλλου ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε τις περιπτώσεις αναμνηστικής δόσης για όλους άνω των 18 ετών που δεν ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων. Η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna.

Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Για όσα άτομα έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και δεύτερη δόση με εμβόλιο Johnson & Johnson, δεν συστήνεται αναμνηστική δόση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA