Μενού
  • Α-
  • Α+

Κλειστές πόρτες, κλειστά στόματα, οικογενειακά δράματα μένουν για πάντα μυστικά. Αλλοτε επτασφράγιστα, άλλοτε κοινά μυστικά που κανείς δεν τολμά να βγάλει παραέξω. Τα περιστατικά που κατήγγειλαν γυναίκες που βίωσαν εφιαλτικές στιγμές στα χέρια συζύγων και συντρόφων, είναι ελάχιστα και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα του προβλήματος.

Διαβάστε ακόμη: Βία κατά των γυναικών: 7 στις 10 καταγγέλλουν στη γραμμή SOS 15900 ότι η βία είναι μέσα στο σπίτι τους - Σοκαριστικά στοιχεία

Η 25η Νοεμβρίου, η οποία είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφορμή για τις γυναίκες που δεν έχουν βρει τη δύναμη να μιλήσουν, να το πράξουν έστω και την ύστατη στιγμή, πριν να είναι αργά. Η ΕΛ.ΑΣ. δέχεται κλήσεις για κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν σε βιαιοπραγίες από σύζυγο σε σύζυγο ή και σε παιδιά. Για το 2020 για παράδειγμα, το 82% των κλήσεων για περιστατικά αφορούσαν σε κακοποιητικές συμπεριφορές από συζύγους ή συντρόφους.

Μικρή αύξηση το 2020...

Οι κλήσεις που έγιναν στο κέντρο της Αμεσης Δράσης (100) το 2020 ήταν 5.413, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 450 το μήνα και περίπου 15 την ημέρα. Σε σχέση με το 2019 η αύξηση ήταν μικρή, στα καταγγελθέντα περιστατικά και συγκεκριμένα της τάξης του 4%. Οπως έλεγαν πάντως στο reader.gr αστυνομικές πηγές, πολλά περιστατικά είτε δεν καταγγέλλονται είτε όταν φτάσει στο συμβάν αστυνομικό πλήρωμα, η καταγγελία μετατρέπεται σε... παρεξήγηση, υπό το φόβο βέβαια των θυτών.

...εκτόξευση βίαιων συμπεριφορών Αύγουστο και Σεπτέμβριο

Σε ό,τι αφορά τώρα στο 2021, στα στοιχεία που έχουν συλλεγεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οι κλήσεις στο «100» είναι 5.857. Κι ενώ παρατηρεί κανείς ότι τους περισσότερους μήνες υπήρχε μια σταθερότητα στα περιστατικά, όσο ο καιρός έφτιαχνε και μπαίναμε στην άνοιξη και το καλοκαίρι, τα περιστατικά πλήθαιναν ανησυχητικά. Θα περίμενε κανείς ότι το γεγονός ότι δεν υπήρχε επιβολή μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας και μετακινήσεων, αλλά και σε συνδυασμό με την καλοκαιρία, οι άνθρωποι θα ήταν περισσότερο... άνθρωποι. Ωστόσο, όπως φαίνεται, το κακό είναι... ριζωμένο μέσα σε κάποιους ανθρώπους και πολλοί εξ αυτών, το έβγαλαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Αύγουστο, τον μήνα των διακοπών και των «μπάνιων του λαού», τα περιστατικά που καταγράφηκαν στο κέντρο της Αμεσης Δράσης ήταν 1.369, την ώρα που Ιούνιος (556) και Ιούλιος (689) ήταν πιο υποτονικοί. Το ίδιο... βίαιος ήταν και ο Σεπτέμβρης, ο οποίος έκλεισε με 1.124 συμβάντα, γεγονός που αφενός προκαλεί προβληματισμό κι αντικείμενο μελέτης, αφετέρου δείχνει την αυξητική τάση, που χρόνο με το χρόνο τα περιστατικά πληθαίνουν...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA