Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναγερμό έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές η μετάλλαξη της Μποτσουάνα καθώς φαίνεται να είναι η πιο ανθεκτική στα εμβόλια και η πιο επικίνδυνη που έχει βγει μέχρι σήμερα. Με τις χώρες να κλείνουν η μία μετά την άλλη τη σύνδεσή τους με χώρες της νότιας Αφρικής, πριν καν συνεδριάσει ο ΠΟΥ για να δώσει παγκόσμια ντιρεκτίβα, και η Ελλάδα δεν αφήνει λεπτό να πάει χαμένο και θωρακίζεται απέναντι στη νέα μετάλλαξη.

Ετσι λοιπόν, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/περιορισμών για χώρες της νότιας Αφρικής. Οι γιατροί συνεδριάζουν στις 14:00.

Πιθανολογείται ότι και η χώρα μας θα «κατεβάσει ρολά» για ταξιδιώτες από χώρες που έχει εξαπλωθεί ήδη ραγδαία η νέα αφρικανική μετάλλαξη κι ενδεχομένως θα αλλάξουν και οι μέρες καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα μας.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Η επιτροπή θα αποφασίσει τι θα γίνει για τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια. Με Νότιο Αφρική η Ελλάδα έχει απευθείας αεροπορική διασύνδεση, με την Μποτσουάνα η σύνδεση γίνεται με transit. Οι δύο επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι είναι η διακοπή πτήσεων, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και εφαρμογή καραντίνας και testing σε αφίξεις από κάποιες χώρες, στις οποίες εμφανίζεται η νέα παραλλαγή, για τις οποίες δεν θα διακοπεί η διασύνδεση. Το πιθανότερο είναι η χώρα μας να ακολουθήσει την πεπατημένη της υπόλοιπης Ευρώπης.

Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Μποτσουάνα

Κλείνει τα σύνορα η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA