Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα. Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη με 5.870 κρούσματα να ανακοινώνονται το Σάββατο (27/11). Οι πολίτες που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 641, γεγονός που προξενεί πίεση στο ήδη επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Σύμφωνα με τους ειδικούς το ισχυρότερο «όπλο» έναντι της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 που προστατεύει τους πολίτες από την βαριά νόσηση και «χτίζει» το ανοσοποιητικό τους έτσι ώστε να «μπλοκάρει» την είσοδο του SARS CoV-2 στον οργανισμό.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Το Ισραήλ η πρώτη χώρα που κλείνει τα σύνορα για όλους

Πλέον οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα «τρέχουν» με τους ρυθμούς του περασμένου Μαρτίου, καθώς μόνο το Σάββατο 27 Νοεμβρίου άγγιξαν τους 90.000, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά. «Χθες ξεπεράσαμε τον αριθμό των 7 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση και γύρω στα 6,4 εκατ. είναι οι πλήρως εμβολιασθέντες. Παράλληλα, γίνονται πολλοί εμβολιασμοί και της τρίτης δόσης κάθε ημέρα. Χθες συνολικά έγιναν 90.000 εμβολιασμοί στη χώρα», είπε ο κ. Γεωργαντάς στον ΣΚΑΙ. «Φτάνουμε δηλαδή τις 100.000 την ημέρα, όπως ήταν τον Μάρτιο-Απρίλιο, που ήταν σε πλήρη εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η κινητικότητα που υπάρχει μας κάνει αισιόδοξους. Με την πρώτη δόση, αυτοί που έρχονται και εμβολιάζονται περίπου 20.000 κάθε μέρα, αλλά και 60.000-70.000 που εμβολιάζονται με την αναμνηστική δόση. Αυτή τη στιγμή, το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί», συμπλήρωσε. 

Προ των πυλών το τείχος ανοσίας 

Από την πλευρά του ο  καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2021, το τείχος ανοσίας θα φτάσει στο 80%. «Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μαζί με ένα 15% που υπολογίζουμε ότι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα έχουμε πετύχει ένα συνολικό 80% και θα πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας», είπε ο κ. Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΙ. 

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το «peak» αυτού του κύματος της πανδημίας και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.

Μέτρα για τη μετάλλαξη Ομικρον 

Στο μεταξύ, η Ελλάδα επέβαλλε περιορισμούς εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού. Αυτές αφορούν τις αεροπορικές μετακινήσεις και έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021. Συγκεκριμένα: 

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Τα ανωτέρω αφορούν τις χώρες:

  1. Νότια Αφρική
  2. Μποτσουάνα
  3. Εσουατίνι
  4. Λεσότο
  5. Μοζαμβίκη
  6. Ναμίμπια
  7. Ζιμπάμπουε
  8. Ζάμπια
  9. Μαλάουι

Για τις προαναφερθείσες χώρες έχουν πάρει μέτρα και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον έχουν εντοπιστεί σε Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Τσεχία. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ με ένα κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον πήρε πιο αυστηρά μέτρα απαγορεύοντας την είσοδο υπηκόων άλλων χωρών και βάζοντας σε υποχρεωτική καραντίνα τους υπηκόους του που επιθυμούν να επιστρέψουν. Όσον αφορά την Ελλάδα, 40.000 δείγματα που είχαν παρθεί από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του SARS-CoV-2 αναλύθηκαν και δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον. Επίσης, πέντε Ελληνες πολίτες τέθηκαν σε καραντίνα, καθώς αφίχθησαν στη χώρα μας από χώρες της νότιας Αφρικής. Συγκεκριμένα, οι τρεις ήρθαν από τη Νότια Αφρική και οι άλλοι δύο από τη Ζιμπάμπουε, ενώ η πτήση τους έφτασε το Σάββατο (27/11) στην Αθήνα μέσω Ντουμπάι. Οι εν λόγω Ελληνες πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Παραλιακής και δεν έχουν συμπτώματα κορονοϊού

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA