ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/11/2021 18:25

Κορονοϊός: Μετά τις 20 Δεκεμβρίου τα εμβόλια για τα παιδιά 5 - 11 ετών - Τι ισχύει για τη μετάλλαξη Ομικρον

Το εμβόλιο στα παιδιά 5-11 ετών δεν θα έρθει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα η Μαρία Θεοδωρίδου - Τι ανέφερε για τη μετάλλαξη Ομικρον

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Μετά τις 20 Δεκεμβρίου τα εμβόλια για τα παιδιά 5 - 11 ετών - Τι ισχύει για τη μετάλλαξη Ομικρον
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Στις καταιγιστικές εξελίξεις που έχει φέρει η έλευση της μετάλλαξης Ομικρον στον πλανήτη αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, που ανέφερε πως το Α και το Ω σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η ψυχραιμία, καθώς το ιδιαίτερο που έχει η Ομικρον είναι πως φέρει 32 μεταλλάξεις. «Στη νέα συνθήκη οι προβληματισμοί είναι πολλοί και χρειάζεται χρόνος από την επιστημονική κοινότητα, αν και αναμένεται να έχει υψηλή μεταδοτικότητα», τόνισε επίσης, ενώ αναφερόμενη στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών ανέφερε πως: «Η μελέτη αποτελεσματικότητας έδειξε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες». «Το εμβόλιο δεν θα έρθει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το νωρίτερο… Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία», είπε στη συνέχεια η κυρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο ερώτημα αν η μετάλλαξη Ομικρον προκαλεί βαρύτερη νόσο, ο μικρός αριθμός ασθενών, με νεαρή ηλικία δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Και βέβαιο είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Εχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους και επαναλοιμώξεις, ωστόσο εκτιμάται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μάλλον μικρό. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», είπε. «Επομένως, μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τα 194 κράτη-μέλη να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, ειδικά στα άτομα υψηλής προτεραιότητας. «Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη» εφόσον δοθούν εμβόλια και σε κράτη που ακόμη δεν έχουν πρόσβαση, επισήμανε, τονίζοντας ότι μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός. Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε αναφορά στα επίσημα στοιχεία της εξέλιξης του εμβολιαστικού προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ