ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/11/2021 02:46

Σαν σήμερα, 30 Νοεμβρίου, ο δικτάτορας Πάγκαλος απαγορεύει τις κοντές φούστες και βγάζει στους δρόμους αστυνομικούς με... μεζούρες

Ένα από τα πλέον παράδοξα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, με το οποίο δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει, διαδραματίστηκε μια ημέρα σαν τη σημερινή με μια αλήστου μνήμης απόφαση του δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Σαν σήμερα, 30 Νοεμβρίου, ο δικτάτορας Πάγκαλος απαγορεύει τις κοντές φούστες και βγάζει στους δρόμους αστυνομικούς με... μεζούρες
Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ
Ανάγνωση:

Πώς θα σας φαινόταν αν αύριο το πρωί βγαίνατε στον δρόμο και βλέπατε αστυνομικούς με... μεζούρες να μετράνε το ύψος από τις φούστες των γυναικών; Αστείο; Θλιβερό; Ότι και από τα δυο κι αν επιλέξατε, πρέπει να γνωρίζετε πως μια ημέρα σαν τη σημερινή, το 1925, ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, έβγαλε στους δρόμους αστυνομικούς με μεζούρες να ψάχνουν για δράστιδες οι οποίες θα φορούσαν φούστες που θα απείχαν από το έδαφος παραπάνω από 30 πόντους!

Και το πιο αστείο σε αυτή την αστεία ιστορία είναι πως ο νόμος αυτός βγήκε για να αποφύγει ο δικτάτορας την... κρεβατομουρμούρα!

Η ζηλιάρα σύζυγος του Θεόδωρου Πάγκαλου

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, μια ημέρα η σύζυγος του δικτάτορα αποφασίζει να επισκεφθεί τον άνδρα της στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εκεί η Αριάδνη Σκλιά-Σαχτούρη, συναντά μια νεαρή, εργαζόμενη κοπέλα η οποία περιφέρεται φορώντας μια φούστα μέχρι το γόνατο! Αηδιασμένη από το φρικτό θέαμα που αντίκρισε η κ. Πάγκαλου, ξέσπασε στους αστυνομικούς οι οποίοι αντί να συλλάβουν τη γυναίκα που τόσο ξενδιάντροπα κυκλοφορούσε έτσι μέσα στα γραφεία καθόντουσαν και κοίταζαν τα... ολόγυμνα πόδια της!

Από τη φασαρία, ενοχλήθηκε ο δικτάτορας ο οποίος βγήκε από το γραφείο του για να δει τι ακριβώς συμβαίνει. Όταν είδε τη σύζυγό του να... ωρύεται, αποφάσισε πως δεν είναι καλή ώρα για να της πάει κόντρα, συμφώνησε μαζί της και για να αποφύγει την κρεβατομουρμούρα, έδωσε εντολή να δημιουργηθεί μια διάταξη η οποία θα έπρεπε άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή και που θα προέβλεπε πως οι γυναίκες που θα κυκλοφορούσαν στο δρόμο με φούστες που απείχαν περισσότερο από 30 εκατοστά από το έδαφος θα συλλαμβάνονταν και θα οδηγούνταν στο δικαστήριο!

Σκηνές απείρου κάλλους στους δρόμους

Μέσα σε λίγες ημέρες η συγκεκριμένη διάταξη ήταν έτοιμη. «Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το Υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις, δι’ ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών. Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου. Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω. Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, συνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών. Η εφαρμογή θα αρχίση από 15 Δεκεμβρίου».

«Μεγαλόψυχος» ο δικτάτορας έδωσε 15 ημέρες στις γυναίκες να προσαρμόσουν την γκαρνταρόμπα τους στις νέες συνθήκες. Όταν έληξε η διορία, γέλασε και το παρδαλό κατσίκι βλέποντας τους αστυνομικούς να έχουν αφήσει τα γκλοπ και να έχουν πιάσει τις... μεζούρες!

Η μεζούρα βέβαια ήταν για τις φούστες που ήταν στα όρια της νομιμότητας. Αν ήταν καθαρά εκτός νομιμότητας προχωρούσαν σε άμεση σύλληψη. Αν ήταν ξεκάθαρα νόμιμη δεν ασχολούταν. Αν ήταν οριακά... έβγαινε η μεζούρα.

Το μέτρο καταργήθηκε στις 31 Μαρτίου 1926 όταν οι συντηρητικοί άρχισαν να διαμαρτύρονται πως οι αστυνομικοί άγγιζαν τα πόδια των θυγατέρων ή των συζύγων τους για να μετρήσουν τις φούστες, οι φεμινίστριες, που θεώρησαν το μέτρο περιοριστικό των ελευθεριών των γυναικών και πολλοί άνδρες οι οποίοι τόνιζαν πως έπρεπε να επωμιστούν το έξοδο της… επιμήκυνσης των ρούχων των συζύγων! Παράλληλα, τα ξένα ΜΜΕ μετέδιδαν τα όσα γινόντουσαν στους δρόμους της Αθήνας και έτσι ο Πάγκαλος σκέφτηκε πως από τη διεθνή ξεφτίλα, ίσως τελικά να ήταν προτιμότερη λίγη κρεβατομουρμούρα.

Για την ιστορία και μόνο να αναφερθεί πως πρώτη γυναίκα που συνελήφθη και οδηγήθηκε στα δικαστήρια ήταν η 22χρονη αδίστακτη, Κατίνα Βογιατζή η οποία εντοπίστηκε να κυκλοφορεί με φούστα που απείχε από το έδαφος 38 ολόκληρα εκατοστά. Από το δικαστήριο της επιβλήθηκε 24ωρη κράτηση και καταβολή των εξόδων της δίκης. Παραμένει άγνωστο, μέχρι και σήμερα, αν τόλμησε να το ξανακάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ