Μενού
  • Α-
  • Α+

Υποχρεωτικό εμβολιασμό επέβαλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους άνω των 60 ετών και μάλιστα όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ. Αυτή η ανακοίνωση έκανε αρκετούς από τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν είχαν κάνει το εμβόλιο, να κλείσουν ραντεβού για την 1η δόση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι σήμερα και - με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα για το τελευταίο δεκαήμερο - ο ημερήσιος μέσος όρος των ραντεβού 1ης δόσης για πολίτες άνω των 60 ετών, ήταν 2.600. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, καθώς έχουν ήδη κλειστεί 6.000 ραντεβού 1ης δόσης από πολίτες άνω των 60 ετών.

Διαβάστε ακόμη: Νοσηλεύτρια του Γεννηματάς: «Ανεμβολίαστος, 170 κιλά και μου 'λεγε "δεν πίστευα ότι θα μου συμβεί"»

Τα ραντεβού κλείστηκαν μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, έχοντας απόλυτη προτεραιότητα στο εθνικό σύστημα εμβολιασμών. Βασική προϋπόθεση για να μην πληρώσουν πρόστιμο οι 60+, είναι να κλείσουν ραντεβού και να έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου μέχρι την 16η Ιανουαρίου 2022. Από τις 17 Ιανουαρίου 2022, όποιος δεν έχει καταγραφεί στο σύστημα ως εμβολιασμένος με την πρώτη δόση, θα τιμωρείται αυτόματα με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Πόσα θα πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών

Οσοι ακόμη και μετά την επιβολή του πρόστιμου των 100 ευρώ δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε μήνα. Αρχικά, θα τους επιβάλλεται κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Το διοικητικό πρόστιμο «δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής, αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του «προστασία και όχι τιμωρία».

Μετά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναγκαστούν έως τις 16 Ιανουαρίου να σπεύσουν να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, γιατί - σε διαφορετική περίπτωση - θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα, το οποίο θα εισπράττεται μέσω της ΑΑΔΕ. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που είναι άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικό τους κόστος δυο rapid test την εβδομάδα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι άνω των 60 ετών θα πρέπει να ξοδεύουν κάθε μήνα:

  • Για τα 8 rapid test (κόστος από 5 ευρώ έως 10 ευρώ το καθένα) το ποσό των 40 ή 80 ευρώ.
  • Για το διοικητικό πρόστιμο εξαιτίας του μη εμβολιασμού τους 100 ευρώ.
  • Δηλαδή, ο κάθε ανεμβολίαστος εργαζόμενος άνω των 60 ετών θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα από 140 έως 180 ευρώ.
  • Για τα 8 rapid test τον χρόνο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πληρώνουν από 480 έως 960 ευρώ. Σε συνδυασμό με το διοικητικό πρόστιμο, το κόστος που πρέπει να πληρώνουν οι εργαζόμενοι που δεν κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι από 1.680 έως 2.160 ευρώ. 

Το μέτρο αφορά 520.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών καθώς, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, από τους 580.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν μέσα στον Νοέμβριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA