Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένας κρότος. Μια σφαίρα. Φόβος. Και στη συνέχεια το αίμα να βάφει το δρόμο. Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 οδήγησε σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές, κυρίως στη Αθήνα, τις «χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974», σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ενώ για λίγο έλειψε να οδηγήσει την κυβέρνηση Καραμανλή να λάβει ακραία κατασταλτικά μέτρα.

Όλα ξεκίνησαν, μια ήμερα σαν τη σημερινή, από μία βόλτα φίλων στα Εξάρχεια προκειμένου να γιορτάσουν την ονομαστική γιορτή του Νίκου Ρωμανού. Ανάμεσα στα παιδιά της παρέας και ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος. Ο κολλητός του Νίκου.

Λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ η παρέα βρίσκεται στην οδό Μεσολογγίου. Από τη συμβολή της με την Τζαβέλλα περνάει ένα περιπολικό του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και ανάμεσα σε αυτό και παρέες νεαρών υπάρχει μια λεκτική αντιπαράθεση από αυτές που συναντάς σχεδόν καθημερινά στην περιοχή των Εξαρχείων. Εκείνο το βράδυ, ωστόσο, όλα πήγαν στραβά. Το πλήρωμα του περιπολικού, αφήνει το αστυνομικό όχημα και με τα πόδια φτάνει σε απόσταση αναπνοής από την ομάδα των νεαρών με τους οποίους είχαν αντιπαρατεθεί νωρίτερα. Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και ξαφνικά ο 37χρονος αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκονέας έβγαλε το όπλο του και πυροβόλησε τρεις φορές προς το μέρος των νεαρών. Μια από τις σφαίρες χτύπησε στο στήθος τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Ο μικρός σωριάστηκε στο έδαφος και λίγα λεπτά μετά ξεψύχησε. Ένα ασθενοφόρο τον μετέφερε στον Ευαγγελισμό όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σχεδόν ταυτόχρονα, στα Εξάρχεια διαδίδεται ε την ταχύτητα της αστραπής η πληροφορία πως ένα 15χρονος έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού. Σε χρόνο μηδέν στήνονται τα πρώτα οδοφράγματα.

Οργή στη νεολαία, αμηχανία στους πολιτικούς

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου η Αθήνα φλέγεται. Οι συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών είναι κάτι παραπάνω από σφοδρές ενώ τράπεζες, κυβερνητικά κτίρια, αυτοκίνητα και καταστήματα πυρπολούνται σε ρυθμούς που η πυροσβεστική δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί.

Οι συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών θα συνεχιστούν και τις επόμενες τέσσερις ημέρες (μέχρι και την κηδεία του 15χρονου) με την ίδια ένταση (ειδικά το βράδυ της Δευτέρας), ενώ επεισόδια μικρότερης έντασης θα σημειώνονται σχεδόν καθημερινά μέχρι και τις παραμονές τις πρωτοχρονιάς.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας εκείνη την περίοδο, και ο υφυπουργός του Παναγιώτης Χηνοφώτης υπέβαλαν για λόγους ευθιξίας τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν τις έκανε αποδεκτές.

Η κρισιμότερη κυβερνητική σύσκεψη της μεταπολίτευσης

Το βράδυ της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου είναι το πλέον κρίσιμο. Είναι η νύχτα που ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συγκαλεί κυβερνητικό συμβούλιο μετά το τέλος του οποίου δεν φεύγει από το Μαξίμου αλλά παραμένει εκεί αφενός για να έχει συνεχή ενημέρωση και αφετέρου για λόγους ασφαλείας καθώς εκείνη την ώρα κρίθηκε πως δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ομαλή αποχώρησή του από την Ηρώδου Αττικού. Στη συνεδρίαση (την οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης από το υπουργείο Εσωτερικών, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Δημήτρης Γράψας από το Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη) αναλύονται τα χαρακτηριστικά των διαδηλώσεων και των επεισοδίων. Εκείνη την ώρα ήταν που έπεσε στο τραπέζι η πρόταση που έκανε πολλούς να «μουδιάσουν» στο άκουσμά της! «Να βγει ο στρατός ώστε να επιβληθεί η τάξη στους δρόμους και να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου σχετικά με το ποιος έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση. Διάφορα ονόματα υπουργών αλλά και συμβούλων που βρισκόντουσαν στη σύσκεψη έχουν ακουστεί, ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι επιβεβαιωμένο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και τις πληροφορίες εκείνων των ημερών την πρόταση έριξε πρώτος στο τραπέζι ένας σύμβουλος για να υποστηριχθεί στη συνέχεια από δύο υπουργούς ο δεύτερος εκ των οποίων σημείωσε πως θα πρέπει «να είναι προσεκτική η επιλογή των άρθρων του Συντάγματος στα οποία θα γίνει επίκληση, προκειμένου να μην συμπέσουν με εκείνα που είχαν επικαλεστεί και οι χουντικοί τον Απρίλιο του 1967 και δημιουργηθούν συνειρμοί που μόνο κακό θα έκαναν εκείνη την ώρα στην κυβέρνηση».

Αυτό που είναι γνωστό είναι πως οι πρώτοι που αντέδρασαν αρνητικά σε αυτή τη προοπτική ήταν οι τότε υπουργοί Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης οι οποίοι τόνιζαν πως υπήρχε ο κίνδυνος να χαθεί κάθε έλεγχος πάνω στα γεγονότα και εξέφρασαν τον φόβο πως μπορεί να υπήρξε και δεύτερος νεκρός. Για αρκετή ώρα η κατάσταση είναι ρευστή. Ο Καραμανλής εν τέλει παίρνει την απόφαση. Βάζει ως έσχατο όριο την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου. Αν μέχρι τότε έχει εκτονωθεί η κατάσταση δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να επέμβει ο στρατός. Σε διαφορετική περίπτωση θα ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα». 

Την Τετάρτη το πρωί η εφημερίδα «Το Βήμα» κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Εκτόνωση ή ακραία αστυνομικά μέτρα» και υπότιτλο που για πολλούς επιβεβαιώνει τα σενάρια περί επέμβασης του στρατού καθώς γίνεται λόγος για «απαγόρευση διαδηλώσεων»! Η κυβέρνηση αποφασίζει εκείνη την ημέρα βγάζει για πρώτη (και τελευταία μέχρι και σήμερα) φορά τα ΕΚΑΜ ενάντια σε διαδηλωτές, προκειμένου να στείλει το μήνυμα. Τυχαία ή όχι από την επόμενη ημέρα τα επεισόδια συνεχίζονται μεν αλλά σε μικρότερη έκταση και ένταση...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA