Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Πάπας Φραγκίσκος έρχεται στην Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, πόσο εκτιμά τη χώρα μας και την Ορθοδοξία. Ο Πάπας Φραγκίσκος, ουσιαστικά, λέει ότι στον σημερινό, παγκοσμιοποιημένο πλανήτη, με τις τόσες προκλήσεις του, ο διχασμός των χριστιανικών δογμάτων δεν έχει καμία απολύτως έννοια και ότι, αντίθετα, μόνον επιζήμιος μπορεί να αποδειχθεί. Τόσο για τη διάδοση του χριστιανικού μηνύματος όσο και για την επιρροή του στην σημερινή κοινωνία μας.

Διαβάστε ακόμηΕπίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Την ίδια ώρα, ο Πάπας Φραγκίσκος, με τα ταξίδια, την παρουσία και τις παρεμβάσεις του, υπερασπίζεται σθεναρά το δικαίωμα των χριστιανών να ζήσουν εν ειρήνη και με πλήρη δικαιώματα και απορρίπτει κάθε μορφή πίεσης των θρησκευτικών φονταμενταλισμών.

Το μήνυμα του που θα στείλει ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνεται και σε όσους, στη Μέση Ανατολή και στα σύνορα της Ευρώπης, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την θρησκευτική ταυτότητα για να καταπατήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αγνοήσουν το Διεθνές Δίκαιο. Το ταξίδι του Ποντίφικα στην Κύπρο, που ολοκληρώθηκε με την αναχώρησή του το πρωί του Σαββάτου με ειδική πτήση της Aegean για την Αθήνα, είχε και αυτή την ισχυρότατη, ιδιαίτερη σημασία.

Η σχέση που έχει ο Πάπας Φραγκίσκος με τους πρόσφυγες 

Το άλλο κύριο στοιχείο, στο οποίο ο Αργεντινός Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, Πάπας Φραγκίσκος, θα σταθεί ιδιαίτερα μέχρι τη Δευτέρα, είναι η υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Ποντίφικας ζήτησε και επέμεινε να επισκεφθεί τον καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου, όπως είχε κάνει, στη Μόρια, και το 2016. Θέλει να τονίσει ότι η ανθρώπινη υπόσταση του κάθε πολίτη παραμένει ίδια, ότι δεν υπάρχουν απαράδεκτες διαβαθμίσεις, απ’ όπου και αν καταγόμαστε, ανεξάρτητα από το αν έχουμε δουλειά, λεφτά στην τσέπη μας, στέγη ή οτιδήποτε άλλο. Αντίθετα, όσοι αφήνουν πίσω τους πολέμους αλλά και τη φτώχεια, πρέπει πάντα να βοηθιούνται, επιμένει ο Πάπας Φραγκίσκος.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά να μην υπάρξει εργαλειοποίηση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού και έχει εκφραστεί επανειλημμένα, υπέρ της ανάγκης, πραγματικής, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ώστε να σταματήσει να σηκώνει το όλο βάρος, μόνον η Μεσογειακή Ευρώπη, αλλά να δραστηριοποιηθούν -επιτέλους- και οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Οι οποίες, συχνά, στα λόγια δηλώνουν ότι υπερασπίζουν και ασπάζονται φανατικά τις χριστιανικές αρχές, αλλά στην πραγματικότητα κλείνονται σε έναν όλο και πιο σκληρό εγωισμό.

Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου

9:10 – Αποχαιρετιστήρια τελετή στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας

9:30 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Αθήνα

11:10 – Άφιξη και επίσημη υποδοχή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

12:00 – Τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο

12:15 – Ευγενική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο ιδιωτικό γραφείο της στο Προεδρικό Μέγαρο

12:30 – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο

12:45 – Συνάντηση με τις Αρχές, την Κοινωνία των Πολιτών και το Διπλωματικό Σώμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

16:00 – Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β’, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Ελλάδος

16:30 – Συνάντηση του Μακαριωτάτου Ιερώνυμου Β’ και του Ποντίφικα Φραγκίσκου με την αντίστοιχη συνοδεία στην «Αίθουσα του Θρόνου» της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Ελλάδος. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

17:15 – Συνάντηση με επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

18:45 – Ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Εταιρείας Ιησού στην Αποστολική Διακονία

Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

9:15 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Μυτιλήνη

10:10 – Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA