Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που στην Ελλάδα ερευνώνται τουλάχιστον άλλες δύο υποθέσεις ως ύποπτες για τη μετάλλαξη Ομικρον, ο κορονοϊός συνεχίζει ακάθεκτα να κρατάει υψηλά νούμερα σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές του ΕΟΔΥ. Ετσι, το Σάββατο (4/12) ανακοινώθηκαν 5.157 κρούσματα, 88 θάνατοι και 697 διασωληνωμένοι, αριθμοί που δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τη χαλάρωση και τον εφησυχασμό. Αντιθέτως, όταν από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.516 θάνατοι στη χώρα μας και το ΕΣΥ βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων επανεκτιμά καθημερινά την κατάσταση έχοντας πάντα στο προσκήνιο ότι οδεύουμε για την περίοδο των Χριστουγέννων

Διαβάστε επίσης: Παρθένα Κουτμερίδου: «Ούτε 2 στις 10 έγκυες πελάτισσές μου δεν κάνουν το εμβόλιο» λέει ο γυναικολόγος

«Μαύρα Χριστούγεννα» και lockdown σε ανεμβολίαστους 

Ετσι, μόνο τυχαίες δεν μπορεί να είναι οι σημερινές δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος σχετικά με τη μετάλλαξη Ομικρον, τα κρούσματα κορονοϊού, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά και την τρίτη δόση του εμβολίου. Ο καθηγητής, τόνισε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, αλλά και τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να μπουν σε lockdown εν όψει της περιόδου των Χριστουγέννων:

«Έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες σαν ΕΣΥ, ζητάμε έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τα Χριστούγεννα, γιατί προβλέπω επιδείνωση της πίεσης στα νοσοκομεία, βλέπω μαύρα Χριστούγεννα. Πρέπει να είναι πιο αποφασιστική η Πολιτεία, μάσκες παντού εμβολιασμένοι - ανεμβολίαστοι, lockdown των ανεμβολίαστων, "πράσινο πάσο" σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ακόμα και τα παιδιά μας να κάνουν περισσότερες διακοπές, η μόλυνση είναι τεράστια και το ΕΣΥ δεν αντέχει», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, «...η νύχτα για μια ακόμα φορά στο Παπανικολάου ήταν εφιαλτική παρόλο που δεν εφημερεύαμε». Μεγάλος όγκος των ασθενών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι συνάδελφοί μου δώσανε μεγάλη μάχη να τους κρατήσουν στη ζωή». «Δε δεχόμαστε ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Έχουμε πληρότητα 110%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον και στην Αθήνα

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1, δύο νέα ύποπτα κρούσματα που βρίσκονται υπό εξέταση για τη μετάλλαξη Ομικρον και είναι άσχετα με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη: «Πέραν του κρούσματος στην Κρήτη, εξετάζουμε κι άλλα ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Πλεύρης, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον ακόμη δύο περιπτώσεις στην Αθήνα. Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι από συμπολίτες μας που είναι σε άλλες περιοχές και ήρθαν από τις συγκεκριμένες χώρες. Αυτή τη στιγμή έχουν νοσήσει και παρακολουθούμε αν η νόσησή τους συνδυάζεται με την Ομικρον ή αν είναι η Δέλτα».

Όπως τόνισε «...ο μηχανισμός του ΕΟΔΥ είναι σε εγρήγορση κυρίως όσον αφορά τους πολίτες που ήρθαν στη χώρα μας πριν την εφαρμογή των μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική. Τα εμβόλια παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στις μεταλλάξεις. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι ο συνδυασμός τόσο της επικινδυνότητάς όσο και της μεταδοτικότητας. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα ακριβή στοιχεία», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ρεκόρ εμβολίων με πάνω από 193.000 ραντεβού για την τρίτη δόση

Στο μεταξύ, χιλιάδες πολίτες σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση, ύστερα από το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλους τους ενήλικες, αναφορικά με την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι το άνοιγμα της πλατφόρμας για την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες προσέλκυσε πολύ κόσμο. Ενδεικτικά ανέφερε πως σημειώθηκε ρεκόρ με 2,2 εκατομμύρια νέους χρήστες, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να εμβολιαστούν εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων. Από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα σήμερα το πρωί είχαν κλειστεί πάνω από 193.000 ραντεβού για τρίτη δόση, σύμφωνα με πληροφορίες και 8.300 ραντεβού για πρώτη δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι προτεραιότητα έχουν όσοι μπαίνουν στην πλατφόρμα για να κλείσουν πρώτη δόση και μετά ανοίγουν ραντεβού για όσους θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση, ενώ στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανοίξουν και άλλα ραντεβού. Ενδεικτικά σημείωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κρατηθεί 100.000 ραντεβού για 1η δόση. Μόλις καλύφθηκαν οι 40.000, άνοιξαν και οι υπόλοιπες 60.000 για την 3η δόση, οι οποίες καλύφθηκαν αμέσως. «Μέσα στη εβδομάδα θα υπάρξει και άλλη διαθεσιμότητα σε ραντεβού», τόνισε ο κ.Θεμιστοκλέους. Αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν στο σύστημα χθες το βράδυ είπε πως ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς ήταν πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον από τους πολίτες για να κλείσουν ραντεβού. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Η απόφαση της επιτροπής, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

ΠΟΥ: Κανένας νεκρός από τη μετάλλαξη Ομικρον

Μπορεί πλέον η νέα μετάλλαξη Ομικρον να έχει... κλέψει τα φώτα στις μέρες της πανδημίας, αφού πρόκειται για μία από τις πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις και έχει εντοπιστεί σε 38 χώρες, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, μέχρι και σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος! Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία είναι οι τελευταίες χώρες που επιβεβαίωσαν κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον και την ίδια ώρα η Ινδία επιβεβαίωσε το Σάββατο (4/12) το τρίτο κρούσμα της μετάλλαξης στη χώρα, ενώ μολύνσεις εντοπίστηκαν επίσης στη Σρι Λάνκα, τη Νότια Κορέα και τη Μαλαισία. Κανένα, όμως, δεν έχει συνδεθεί με θάνατο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ερευνάται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μετάλλαξη Ομικρον

Πάντως, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι «...μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να προσδιοριστεί πόσο μολυσματική είναι η παραλλαγή Ομικρον και εάν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και πόσο αποτελεσματικές είναι τελικά οι θεραπείες και τα εμβόλια εναντίον της. Θα λάβουμε τις απαντήσεις που χρειάζονται όλοι», είπε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού, Μάικλ Ράιαν. Ο Οργανισμός δήλωσε την Παρασκευή (3/12) ότι δεν είχε δει ακόμη αναφορές θανάτων που να σχετίζονται με το στέλεχος Ομικρον, αλλά η ταχεία εξάπλωση της νέας μετάλλαξης οδηγεί σε προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα από τα μισά κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA