Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πάπας Φραγκίσκος προσγειώθηκε το Σάββατο στην Αθήνα λίγο μετά τις 11:00. Στο αεροσκάφος κυμάτιζαν οι σημαίες του Βατικανού και της Ελλάδας, ενώ τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Νίκος Δένδιας. Αμέσως μετά δεν επιβιβάστηκε σε κάποια λιμουζίνα αλλά σε ένα μικρό αυτοκίνητο για να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν θερμή χειραψία. Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε κατ’ιδίαν με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του φέτος που η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Χωρίς την Αθήνα, χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι. Θα ήταν λιγότερο σοφοί και λιγότερο ευδαίμονες» σημείωσε ο ποντίφικας. Σήμερα μεταβαίνει στη Λέσβο για το κέντρο υποδοχής μεταναστών, ενώ από τις εμφανίσεις του το Σάββατο στην πρωτεύουσα, αυτό που έμεινε, είναι η συγγνώμη για τα εγκλήματα των καθολικών στους χριστιανούς στον Αρχιεπίσκοπο και Μητροπολίτη πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμο. 

Διαβάστε ακόμη: Πάπας Φραγκίσκος: Θα συναντήσει τον Κριστιάν στη Λέσβο - Εχασε γυναίκα και κόρη μέχρι την Ελλάδα

Το σημερινό πρόγραμμα του Πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφτεί σήμερα τη Λέσβο και το απόγευμα θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται τη Λέσβο, καθώς η πρώτη φορά ήταν το 2016. Το μεσημέρι θα επιστρέψει στην Αθήνα, όπου στις 16:45 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις 19:00 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερωνύμος θα τελέσει εθιμοτυπική επίσκεψη στον Ποντίφικα στην Αποστολική Νουντσιατούρα.  Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας από τις 12 το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής». Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί θα φτάσει στη Λέσβο και θα μεταβεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων. Στην επιστροφή του αναμένεται να πάρει μαζί του πολλές οικογένειες, όπως ακριβώς είχε πράξει και κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης, παίρνοντας μαζί του τρεις οικογένειες.Ο πάπας Φραγκίσκος στη Λέσβο θα συναντήσει και στον Κριστιάν Μουγιάκα, έναν 30χρονο πρόσφυγα από το Κονγκό που στο δρόμο του για το Κονγκό έχασε σύζυγο και κόρη. 

Την Δευτέρα ο Ποντίφικας θα δεχθεί την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στην Αποστολική Νουντσιατούρα και ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχει θα έχει συνάντηση με τους νέους στο Δημοτικό «Άγιος Διονύσιος» της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών στο Μαρούσι. Στις 11:15 πρόκειται να γίνει αποχαιρετιστήρια τελετή στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», για την αναχώρηση του Ποντίφικα για την Ρώμη.

Πάπας Φραγκίσκος σε Ιερώνυμο: «Συγγνώμη για τα σφάλματα τόσων καθολικών»

Οι δύο Προκαθήμενοι, αφού συνομίλησαν κατ' ιδίαν για μισή ώρα το απόγευμα του Σαββάτου,  έκαναν προσφώνηση και αντιφώνηση στην Αίθουσα του Θρόνου της Αρχιεπισκοπής. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος μίλησε για τη θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που ταυτίζει τον θάνατο με την αμαρτία, ενώ ο Χριστός ως αρχηγός της ζωής παρέχει την αιώνια ζωή. Ακόμα, μίλησε για το μεταναστευτικό και για το πώς αγκαλιάσαμε τους μετανάστες, ενώ αναγνώρισε τη μεγάλη προσφορά του Πάπα προς τους πρόσφυγες. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στη μεγάλη αυτή πρόκληση.

Στην αντιφώνησή του, ο Ποντίφικας άρχισε την ομιλία του, απόλυτα θεολογική, με τη φράση του Αποστόλου Παύλου «χάρις και ειρήνη από Θεού», που απηύθυνε ο Απόστολος Παύλος προς τους πιστούς της Ρώμης, ενώ βρισκόταν σε ελληνικά χώματα.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις «κοινές μας ρίζες, που διέσχισαν τους αιώνες. Οι αποστολικές.». «Είναι υπόγειες, κρυμμένες, συχνά παραμελημένες, αλλά υπάρχουν και στηρίζουν τα πάντα», τόνισε. Κατόπιν, ζήτησε συγγνώμη για τα σφάλματα τόσων καθολικών, για πράξεις και επιλογές προερχόμενες -όπως είπε- μάλλον από τη δίψα για κέρδος και ισχύ, «μάραναν τη μεταξύ μας κοινωνία», πρόσθεσε. Μάλιστα, επισήμανε ότι με ντροπή αναγνωρίζει τα παραπάνω και αισθάνεται «την ανάγκη να ανανεώσει την αίτηση συγγνώμης από τον Θεό και από τους αδελφούς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA