Μενού
  • Α-
  • Α+

Ζευγάρι Ελλήνων που είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική και είχε επιστρέψει στη χώρα μας πριν από την επιβολή των περιορισμών είναι τα δύο κρούσματα με τη μετάλλαξη Ομικρον. Το ζευγάρι που εντοπίστηκε θετικό στη μετάλλαξη έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, έχει ήπια συμπτώματα και βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή ο ΕΟΔΥ δεν εξετάζει άλλα ύποπτα κρούσματα για τη μετάλλαξη Ομικρον

Διαβάστε ακόμηΛαμία: Από πνευμονικό οίδημα πέθανε η 14χρονη που νοσούσε από κορονοϊό

Την προηγούμενη βδομάδα είχε εντοπιστεί στην Κρήτη το πρώτο θετικό κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον και αμέσως σήμανε συναγερμός. Ο 41χρονος είχε ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική στην Κρήτη, μέσω Αθήνας, για να επισκεφθεί τους γονείς του. Λίγες ημέρες αργότερα εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, υποβλήθηκε σε τεστ, τα οποία ήταν αρνητικά. 

Στις 29 Νοεμβρίου ο 41χρονος έκανε rapid test, το οποίο βγήκε θετικό και αμέσως έκανε PCR με το ίδιο αποτέλεσμα. Το ταξίδι του από τη Νότια Αφρική θεωρήθηκε ύποπτο και γι' αυτό έγινε έλεγχος για τη μετάλλαξη Ομικρον. Εκτοτε, μαζί με τις στενές επαφές του βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους. Ο ίδιος μιλώντας στις κάμερες δήλωσε ότι δεν έχει συμπτώματα ενώ έστειλε και μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού λέγοντας ότι ο ίδιος έχει κάνει και τα δύο εμβόλια, κάτι που βοηθά στο να περνά ελαφρά τον κορονοϊό

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Ομικρον

Κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν εντοπιστεί σε διάφορες χώρες του πλανήτη, μέχρι τώρα αρκετά περιορισμένα. Οι επιστήμονες πάντως εκτιμούν ότι θα υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και δεν αποκλείουν ακόμη και να κυριαρχήσει. Διφορούμενες είναι οι απόψεις για τη μεταδοτικότητα και το αν προκαλεί σοβαρότερη νόσο ή όχι η εν λόγω μετάλλαξη, με τις μελέτες να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της Ομικρον αυτή την στιγμή

Όσον αφορά τη μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού, ο βήχας και ο πυρετός είναι τα κύρια συμπτώματα. Παρόλο όμως που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα άλλων παραλλαγών, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος ενδέχεται να προκαλεί κάποια ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα από την παραλλαγή Δέλτα.

Ανάμεσα σε αυτά τα νέα συμπτώματα περιλαμβάνεται ο πόνος. Έχει αναφερθεί επίσης ότι οι θετικοί στην Όμικρον δεν χάνουν την όσφρηση ή τη γεύση. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Όμικρον παραμένει σε μεγάλο βαθμό «αχαρτογράφητη», είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής. Μέχρι στιγμής, στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, οι περισσότεροι που μολύνθηκαν έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι δύο δόσεις σε συνδυασμό με την ενισχυτική εξακολουθούν να προσφέρουν καλή προστασία έναντι της Όμικρον και όλων των άλλων παραλλαγών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA