Μενού
  • Α-
  • Α+

Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει περιοχές της Ελλάδας με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Μηνύματα μέσω του τριψήφιου αριθμού 112 έστειλε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Λήμνου και της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες. Το μήνυμα του 112 αναφέρει τα εξής: «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Παραμείνετε σε ασφαλή σημεία».https://twitter.com/112Greece/status/1469661896261476360?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/112Greece/status/1469662045113139200?ref_src=twsrc^tfw

Προβλήματα στην Ηπειρο 

Σαρωτικό είναι το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από το πρωί του Σαββάτου (11/12) με προβλήματα να έχουν εντοπιστεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ποτάμια «φουσκώνουν» και δρόμοι πλημμυρίζουν από τις έντονες νεροποντές ενώ σε πολλές περιοχές η θάλασσα έχει «βγει» στη στεριά καθώς πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν μέχρι και τα 9 μποφόρ. 

Στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων πολλές περιοχές βρίσκονται στο όριο της πλημμύρας και ο Δήμος απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις. Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή. Τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα.  Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών. Με μεγάλη προσοχή, μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, γίνεται η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου- Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες.

Προβλήματα έχει δημιουργήσει και η υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα. Στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού. Ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών πνίγηκαν στα λασπόνερα. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος Φαναρίου ενώ σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών. 

Στο μεταξύ σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζηρού αναφέρεται ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμης του Λούρου ποταμού απαιτείται μεγάλη προσοχή σε όσους κινούνται κατά το μήκος του.  Οι μεγάλες βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια την αύξηση της στάθμης του Λούρου ποταμού και την υπερχείλισή του σε ορισμένα σημεία. Ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικείες, ενώ προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυσταφύλου, τον Οικισμό Γαλήνη (Γαλατάς), καθώς και στο Θεσπρωτικό, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει ήδη αποκατασταθεί.

Ανησυχία στα Τρίκαλα 

«Ένα δύσκολο βράδυ για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων θα είναι το αποψινό», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, καθώς η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής. «Είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση μαζί με όλες τις αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις», επισημαίνει, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας από το Windy: 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA