Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον προβληματισμό του για την πορεία της Μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρης Θάνος. Η νέα αυτή παραλλαγή του κορονοϊού από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, όταν και επιβεβαιώθηκε με αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση) το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, έχουν πλέον επιβεβαιωθεί συνολικά 5 μολύνσεις. 

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλη Βρετανία: Πρώτος επιβεβαιωμένος νεκρός από την μετάλλαξη Ομικρον - Το ανακοίνωσε ο Τζόνσον

 

Πρόκειται για 2 άνδρες και 3 γυναίκες ηλικίας 25 έως 41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων, και Λασιθίου. Τα 4 από τα 5 κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (2 από τη Νότια Αφρική και 2 από τη Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος. Όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας.

Έχουν απομονωθεί, ενώ έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους. Ο Καθηγητής κ. Θάνος στην ομιλία που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, τόνισε πως και τα τέσσερα από τα πέντε περιστατικά της Όμικρον στην Ελλάδα έχουν ιστορικό ταξιδιού, ωστόσο όλοι οι πολίτες ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

«Ισως δεν φτάσουμε ποτέ σε αυτό που λέγεται ανοσία της αγέλης»

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, κ. Θάνος, τόνισε πως ακόμη δεν υπάρχει σαφής επιστημονική πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί ο ιός της Μετάλλαξης Ομικρον: «Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία απειλή που συνεχώς εξελίσσεται. Τα νέα στελέχη έχουν αλλάξει την πορεία του κορονοϊού, από το Άλφα, στο Δέλτα και αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με το Όμικρον. Σε τι θα εξελιχθεί ο ιός δεν το γνωρίζουμε, διότι η εξέλιξή του καθοδηγείται από τυχαίες μεταλλάξεις, οι οποίες είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Το στέλεχος Δέλτα είναι ριζικά διαφορετικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν και είναι πλέον σα να αντιμετωπίζουμε έναν νέο ιό. Υπάρχει σκεπτικισμός στην κοινότητα για τα εμβόλια, οπότε σε συνδυασμό με το στέλεχος Δέλτα, ίσως δεν θα καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε σε αυτό που λέγεται ανοσία της αγέλης», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Μπορεί να είναι ''σημείο καμπής'' της πανδημίας

Ο Καθηγητής σημείωσε επίσης, πως «...η υβριδική ανοσία που προκύπτει από τη φυσική ανοσία σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, ίσως οδηγήσουν τον ιό σε μία καλύτερη προσαρμογή. Αυτό φαίνεται ότι μάλλον συνέβη με την Όμικρον, η οποία ίσως να είναι το ''σημείο καμπής'' της πανδημίας. Ομως, στη Βιολογία, σε αντίθεση με τη Φυσική, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Δεν ξέρουμε σε τι θα εξελιχθεί ο κορονοϊός, σίγουρα όμως, ο εμβολιασμός και η φυσική ανοσία θα αλλάξουν την εξελικτική του πορεία. Δεν ξέρουμε αν θα εξελιχθεί σε κάτι που θα θυμίζει ένα απλό κρυολόγημα, σε κάτι χειρότερο, ή σε κάτι παντελώς άγνωστο και απροσδιόριστο», κατέληξε ο κ. Θάνος.

Από την πλευρά της η διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου, διευκρίνισε πως από το σύνολο των 5 κρουσμάτων, τα τέσσερα έχουν ιστορικό ταξιδιού στη Νότιο Αφρική και στη Γαλλία, ενώ το ένα είναι εγχώριο και αποτελεί στενή επαφή κρούσματος με ιστορικό ταξιδιού. Κανένας ασθενής δεν ανέπτυξε σοβαρά συμπτώματα και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Ωστόσο, στο σύνολό τους και τα τέσσερα κρούσματα είχαν υψηλό ιικό φορτίο κατά τη διάγνωση της νόσου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA