Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα πρώτα «τσιμπήματα» κατά του κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών θα πραγματοποιηθούν σήμερα ημέρα κατά την οποία ξεκινάει και επίσημα η εκστρατεία ανοσοποίησης τους! Η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού να έχει ήδη ανοίξει από την περασμένη Παρασκευή και, μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ήδη αρκετά μεγάλο και η κίνηση για ραντεβού αρκετά «ζωηρή». Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη έχουν κλειστεί περίπου 29.000 ραντεβού!

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός στα παιδιά από 5 έως 11 ετών: Τα δεδομένα αναλύει ο Ηλίας Μόσιαλος

Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων. Οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί παιδιών

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία: Στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Όπως ήδη έχει πει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, «στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, στα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι παιδίατρος αυτός που θα κάνει το εμβόλιο στα παιδιά». Παράλληλα, είχε σημειώσει πως δίνεται η ευχέρεια, ο παιδίατρος κάθε οικογένειας, να κάνει το εμβόλιο στα παιδιά, αρκεί να έχει αποφασίσει να συμμετέχει στην διαδικασία. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει στο ψυγείο που έχουν οι γιατροί στα ιατρεία τους, σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών για έναν μήνα. «Απλώς, για να μην υπάρξει απώλεια δόσεων θα πρέπει να ομαδοποιήσουν οι γιατροί τα ραντεβού τους, καθώς τα φιαλίδια είναι διαφορετικά για τα παιδιά και σε ένα φιαλίδιο είναι 10 δόσεις για παιδιά» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού ανηλίκων ηλικίας 12-18 ετών συνολικά 60 ιδιώτες παιδίατροι που έχουν κάνει περίπου 500 εμβολιασμούς. 

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, μετά από συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παιδιάτρων, θα ανακοινωθεί σύντομα πλαίσιο αλλαγών, ώστε να μπορούν οι παιδίατροι να κάνουν εμβόλιο και στους ενήλικες συνοδούς των παιδιών, ενώ θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ από την αρχή του 2022. 

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες

Μέχρι στιγμής, πάνω από δυο εκατομμύρια παιδιά 5-11 ετών έχουν λάβει και τις δυο δόσεις, ενώ 11 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση παγκοσμίως. «Σήμερα ξέρουμε όλο το εύρος των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Πιο συνηθισμένες είναι να είναι το παιδί άκεφο, ανόρεχτο, να παρουσιάσει πόνο στο σημείο που έκανε την ένεση, λίγο πυρετό». Στις ηλικίες 5-11 δεν έχει καταγραφεί καμία μυοκαρδίτιδα ως παρενέργεια, σημείωσαν οι καθηγήτριες κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου οι οποίες ξεκαθάρισαν, ότι «δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το αν κάποιο παιδί έχει αλλεργίες, κάνει θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα, έχει επιληψία, θρομβοφιλία, καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA