Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, με πολλές χώρες να παίρνουν η μία μετά την άλλη αυστηρά μέτρα για τα Χριστούγεννα, αν και πίστευαν πως οι φετινές γιορτές θα ήταν πιο ανώδυνες. Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε μια πραγματική μάχη με τον χρόνο προκειμένου να «διαβάσει» όσο το δυνατόν καλύτερα τη νέα μετάλλαξη του ιού που σύμφωνα με τους επιστήμονες αλλάζει το πρόσωπο της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Οι 3 λόγοι για την ανατροπή με τα rapid test - Πιθανά νέα μέτρα με τηλεργασία και ωράριο στην εστίαση

Όσον αφορά στα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά στοιχεία που έχει η χώρα μας για τη νέα μετάλλαξη, η επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη για να αξιολογηθούν τα 26 νέα κρούσματα και τις επαφές τους, ώστε να ανιχνευτούν οι μεταβολές που σημειώνονται ανά περιοχή και να εξεταστεί αν υπάρχει αυξημένη τάση. Ο πρωθυπουργός πάντως ανέφερε το πρωί τα νέα μέτρα για τις γιορτές, ανακοινώνοντας δύο δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες με ισχυρή σύσταση το ένα να γίνει κατά τη διάρκεια των εορτών και το άλλο απευθείας μετά την Πρωτοχρονιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αντικείμενο της προσοχής τους θα είναι το Λασίθι της Κρήτης, η Αττική και η Λακωνία, καθώς εκεί τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον είναι αυξημένα και δεν συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

Το ανησυχητικό γράφημα για τη μετάλλαξη Ομικρον

Την ίδια ώρα ένα νέο γράφημα του ερευνητή, Τέο Σάντερσον, στο βρετανικό Ινστιτούτο Σάνγκερ, δείχνει την καμπύλη της  εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων της Όμικρον στο Λονδίνο. Όπως σχολιάζει, πλέον, το 83% των κρουσμάτων στο Λονδίνο είναι Όμικρον. «Τώρα προκαλεί πενταπλάσια κρούσματα από τη Δέλτα» σημειώνει. Η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες περιοχές, όπως ο Καναδάς ή η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη). Δείτε τα αντίστοιχα γραφήματα:

https://twitter.com/theosanderson/status/1472240903087603713?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/EricTopol/status/1472362203353255940?ref_src=twsrc^tfw

Αυτό που συμβαίνει με την «Όμικρον» είναι ότι παρουσιάζει ξαφνική έκρηξη, ενώ αρχικά φαίνεται να κινείται με πιο αργούς ρυθμούς.

https://twitter.com/theosanderson/status/1471907339397738502?ref_src=twsrc^tfw

Έρευνα διαψεύδει τα περί «ελαφρύτερης νόσησης» για την Όμικρον

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, νέα έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, συνέκρινε 11.329 περιστατικά ασθενών με τη παραλλαγή Όμικρον με περίπου 200.00 κρούσματα άλλων παραλλαγών του κορονοϊού. Όπως τονίζει το Reuters, οι ερευνητές εκτιμούν ότι «δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά περιστατικά από τη Δέλτα, κρίνοντας από την αναλογία των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί και εμφανίζουν συμπτώματα ή από την αναλογία όσων νοσηλεύονται μετά τη μόλυνση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA