ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/12/2021 07:39

Νέα μέτρα: Πού φοράμε διπλή μάσκα από την Παρασκευή - Γιατί ενδείκνυται η χρήση ΚΝ-95, FFP2, N95

Σε ισχύ βρίσκονται και τα πρόστιμα για τους παραβάτες, όλους όσοι δηλαδή δεν φορούν μάσκα στους χώρους που επιβάλλεται και από την Παρασκευή θα περιλαμβάνονται σε αυτούς κι εξωτερικοί χώροι

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Νέα μέτρα: Πού φοράμε διπλή μάσκα από την Παρασκευή - Γιατί ενδείκνυται η χρήση ΚΝ-95, FFP2, N95
Πηγή: Pexels
Ανάγνωση:

Σε ισχύ τέθηκαν από τις 6:00 το πρωί της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου τα νέα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Από σήμερα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους, ενώ σε καταστήματα και Μέσα Μεταφοράς επιβάλλεται η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας.

Aναλυτικά τα νέα μέτρα έχουν ως εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (και σε γυμναστήρια)
  • Υποχρεωτική διπλή μάσκας ή μάσκα υψηλής προστασίας (μάσκα ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ
  • Απαγορεύονται οι εορταστικές εκδηλώσεις από Δήμους
  • Υποχρεωτικά τεστ σε όσους ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
  • Σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Γιατί είναι πιο ασφαλείς οι μάσκες ΚΝ-95, FFP2, N95

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων πριν ακόμα επιβληθούν τα μέτρα, είχε προτείνει τη χρήση μάσκας τύπου ΚΝ95. Πρόκειται για μάσκες που προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με τις χειρουργικές μιας χρήσης ή τις υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων και πλέον κρίνεται απαραίτητο για μέρη που υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός.

Οι μάσκες ΚΝ-95 όπως και οι FFP2 και οι N95 είναι και αυτές μιας χρήσης, θεωρούνται υψηλής αναπνευστικής προστασίας και προσφέρουν προστασία που φτάνει το 94% με 95%. Ωστόσο θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ-95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Επιπλέον βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν βήχει η φταρνίζετε. Παράλληλα, μειώνει την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το τριγύρω περιβάλλον. Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ-95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχούς χρήσης και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 10 ώρες, αντί για 2 με 3 που έχουν οι απλές μάσκες μιας χρήσης.

Πρόστιμο για τους παραβάτες

Σε ισχύ βρίσκονται και τα πρόστιμα για τους παραβάτες, όλους όσοι δηλαδή δεν φορούν μάσκα στους χώρους που επιβάλλεται και από την Παρασκευή θα περιλαμβάνονται σε αυτούς και οι εξωτερικοί χώρο. Σημειώνεται πως το πρόστιμο που προβλέπεται στα φυσικά πρόσωπα που δεν φορούν μάσκα ανέρχεται στα 150 ευρώ, όπως είχε διαμορφωθεί σχετικά το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΑΣΚΑ ΜΑΣΚΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ