Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον στη χώρα μας, αναμένεται να μας προσγειώσει ανώμαλα στην πραγματικότητα την επομένη των Χριστουγέννων, καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και με 600.000 τεστ που αναμένεται να γίνουν τη Δευτέρα, η Τρίτη θα καταγράψει νέο μαύρο ρεκόρ, σε ό,τι αφορά στην καταγραφή ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού. Θα φτάσουμε τα 9.000 εκτίμησε ο Νίκος Τζανάκης, ενώ για μετά τις γιορτές η πρόβλεψή του είναι ανατριχιαστική. «Γύρω στις 15 με 20 Γενάρη θα ξεπεράσουμε τα 15.000 και θα αγγίξουμε ακόμα και τα 20.000».

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου σε διασκέδαση, εστίαση, γήπεδα και τηλεργασία

Με αυτά τα δεδομένα και τις εντατικές στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας να βρίσκονται ακόμα σε «ασφυξία», από τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, που συνεδριάζουν αύριο για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, θα κριθεί αν τα μέτρα που είχαν προαναγγείλει για τις 3 Ιανουαρίου θα επιβληθούν νωρίτερα. Η κυβέρνηση πάντως δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει «λουκέτο» στη χώρα ενόψει Πρωτοχρονιάς, όμως αν η κατάσταση έχει ξεφύγει σε μεγέθη που δεν περιμένουν οι ειδικοί, τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Ο Ηλίας Μόσιαλος πρότεινε ακόμα και τοπικά lockdown σε περιοχές που θα ξεφύγουν σε ιικό φορτίο τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, είπε ότι «αν έρθουν σήμερα ασθενείς με κορονοϊό, δεν θα έχω πού να τους βάλω. Είναι όλα γεμάτα...».

Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί και για την κινητικότητα γύρω από τα σχολεία με την Νίκη Κεραμέως ωστόσο, να είναι απόλυτη. «Προτεραιότητά μας, είναι τα ανοιχτά σχολεία» είπε η υπουργός Παιδείας, ωστόσο, τόνισε ότι αν εκτραχυνθεί η κατάσταση θα τεθούν επί τραπέζης νέα μέτρα. Αυτό που προκρίνεται πάντως, αν η κατάσταση ξεφύγει, είναι να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο που θέλει με το 50%+1% του συνόλου των μαθητών μιας τάξης, να μπαίνει λουκέτο στο τμήμα.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από τις 24 Δεκεμβρίου

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (και σε γυμναστήρια)
  • Υποχρεωτική διπλή μάσκας ή μάσκα υψηλής προστασίας (μάσκα ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ
  • Απαγορεύονται οι εορταστικές εκδηλώσεις από Δήμους
  • Υποχρεωτικά τεστ σε όσους ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
  • Σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Τα νέα μέτρα που έρχονται από τις 3 Ιανουαρίου 2022

Τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και με βάση τα στοιχεία που θα υπάρχουν τότε θα παραμετροποιηθούν τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στη χώρα από τις 3 Ιανουαρίου κι έπειτα με ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθούν σε εφαρμογή και νωρίτερα. Με τη μετάλλαξη Ομικρον να αυξάνει την πίεση η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία σειρά από επιπλέον μέτρα που θα αφορά κυρίως τους χώρους διασκέδασης και εστίασης, τα γήπεδα αλλά και μία σειρά από δραστηριότητες που δεν κρίνονται αναγκαίες. Παράλληλα θα αναλυθούν και τα δεδομένα για την τηλεργασία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν και έχει μεταφέρει το Reader πέραν της αύξησης της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το σημερινό 20% τουλάχιστον στο 50%, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα «σκληρό πακέτο» για την εστίαση και τη διασκέδαση. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο ωράριο λειτουργίας ως τις 00:00 ή τις 23:00, όπερ και ουσιαστικά «κλείνει» τη νυχτερινή διασκέδαση, αλλά στο τραπέζι είναι και περιορισμοί στη μουσική, αλλά και η πιθανότητα να επανέλθουν αυστηρότεροι κανόνες ως προς την αναλογία θαμώνων ανά τετραγωνικά. Ακόμα, συζητείται ένα ολικό stop σε ανεμβολίαστους για τους χώρους εστίασης που είχαν πρόσβαση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA