Μενού
  • Α-
  • Α+

Μουδιασμένη είναι η κοινωνία, καθώς λίγο πριν φύγει το 2021, η χώρα γνώρισε τη χειρότερη μέρα της από την αρχή της πανδημίας, καταγράφοντας 9.284 κρούσματα κορονοϊού, ενώ σήμερα σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις αναμένεται να καταρριφθεί το «μαύρο» αυτό ρεκόρ των ημερήσιων μολύνσεων. Για την αναχαίτιση της πανδημίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου.

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA» για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας κι εκτίμησε πως τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα. «Εχουμε πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη θετικότητα. Εχουμε σχεδόν 10.000 κρούσματα με λιγότερα από 100.000 test. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία τουλάχιστον ως προς τον αριθμών κρουσμάτων, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η νοσηρότητα λόγω Ομικρον. Η άποψη μου είναι ότι τα μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, όχι με την έννοια lockdown, αλλά υπό την έννοια της πλήρους ενημέρωσης του πληθυσμού για τη χρήση μάσκας, της τήρησης αποστάσεων, τη μείωση της πληρότητας στους χώρους που μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός, με την ελπίδα να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων», τόνισε.

Η πρόταση της κ. Λινού ήταν πως θα μπορούσε να ενισχυθεί η διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους με προϋπόθεση την τήρηση των αποστάσεων, ενώ ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος στους εσωτερικούς χώρους.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα και η κυρία Λινού εκτιμά πως η παράτασή τους θα κριθεί από το κατά πόσο θα είναι δυνατόν να ελέγξουμε την αύξηση κρουσμάτων, ενώ η διασπορά της Ομικρον θα διαρκέσει παραπάνω από ένα μήνα.

«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά»

Κι ενώ τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί με τα σχολεία. Σύμφωνα με την Αθηνά Λινού, πολλοί είναι λόγοι που συνηγορούν πως τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά, όμως θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε να μην μετατραπούν οι σχολικές αίθουσες σε εστίες διασποράς.

«Τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά για συναισθηματικούς και ψυχολογικούς λόγους, αλλά και για λόγους ανισότητας, καθώς δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ακόμα και τώρα θα πρέπει να βρεθεί λύση, μεγαλύτερες αίθουσες ή μείωση των μεγάλων τμημάτων. Δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχουν δημόσιοι χώροι που θα μπορούσαν να μεταφερθούν κάποιες τάξεις και να έχουμε συνωστισμούς μέσα στο σχολείο. Η ένταση της διασποράς είναι μεγάλη, πρέπει να γίνει κάτι, έστω να γίνουν κάποια μαθήματα στην ύπαιθρο όταν δεν βρέχει».

Ως προς την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού η καθηγήτρια δήλωσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση σχετικά με τους εμβολιασμούς. «Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι τιμωρητικά. Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση και ενημέρωση. Είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν και να κάνουν την τρίτη δόση», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA