Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών κι αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται για την πορεία της πανδημίας και τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από τους επιστήμονες, παρουσία και του Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη. Η νέα κανονικότητα για την εστίαση και τη διασκέδαση θα αρχίσει να ισχύει από το πρωί της Πέμπτης (30/12).

Κάτι που σημαίνει ότι το λουκέτο θα έρθει τα μεσάνυχτα (σ.σ.: ίσως και στις 11:00 μ.μ. αν περάσει η πιο σκληρή γραμμή), 6 άτομα ανά τραπέζι, απαγόρευση ορθίων, ενώ δεν θα επιτρέπεται και η μουσική. Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν τουλάχιστον για 15 μέρες τον Ιανουάριο, όμως όλοι σχεδόν θεωρούν δεδομένο ότι θα παραταθούν για όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Στις 12:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για να επικαιροποιήσει τις αποφάσεις της, με την έκβαση της συνεδρίασης, όμως, να θεωρείται λίγο έως πολύ προαποφασισμένη. Αλλωστε, η έκρηξη κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης Ομικρον που αποτελεί περίπου το 70% των νέων διαγνώσεων, αφήνει μικρό περιθώριο να μην έρθουν τα μέτρα νωρίτερα. Ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου χθες, λίγο μετά τις 09:00, πάγωσαν όταν πήραν τα πρώτα στοιχεία της ημέρας που αποτύπωναν 15.000 διαγνώσεις, ενώ το προβλεπτικό μοντέλο έκανε λόγο για περίπου 12.000 κρούσματα χθες, με δεδομένο και τον αυξημένο αριθμό test.

Κατά πληροφορίες του Reader, πάντως, υπάρχει ένας αστερίσκος για το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς και την αλλαγή του χρόνου τα μεσάνυχτα. Τότε, υπάρχει ένα περιθώριο η εστίαση να μην βάζει λουκέτο στις 00:00 αλλά λίγο αργότερα, στη 01:00 ή στις 02:00. Υπάρχει, όμως, και αντικρουόμενη εισήγηση από μέρους των γιατρών για λουκέτο εκείνη τη μέρα ακόμα και στις 10:00, για να φρενάρει εντελώς η διασκέδαση, συνεπώς μένει να δούμε πού...θα κάτσει η μπίλια.

Σε κάθε περίπτωση, η νυχτερινή διασκέδαση μπαίνει οριστικά στον πάγο, τόσο με το ωράριο όσο και με την απαγόρευση της μουσικής, ζωντανής και μη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες δεν άφησε πολλά περιθώρια για ειδική οικονομική στήριξη του κλάδου της διασκέδασης.

Όσο για το υπόλοιπο κοκτέιλ των μέτρων που περιλαμβάνει την πληρότητα 10% στα γήπεδα και την τηλεργασία στο 50%, δεν θεωρείται απαραίτητο να έρθουν νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου, μιας και ούτε αγωνιστική δράση υπάρχει τις αμέσως επόμενες μέρες, ούτε ιδιαίτερη πίεση στους χώρους εργασίας.

Οικονόμου: Ρεβεγιόν στο σπίτι, ανοιχτά τα σχολεία

Μιλώντας για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ότι καταλαβαίνει ότι ο κόσμος είχε άλλα σχέδια για αυτές τις μέρες, τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να καταφύγουμε σε εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης. 

Απαντώντας στο πώς θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα συνωστισμού και το αν θα γίνουν έλεγχοι, σημείωσε ότι «Θα υπάρξουν οδηγίες και συστάσεις». «Έχουμε κοινή λογική, ο κόσμος ξέρει τι πρέπει να κάνει και πώς να συμπεριφερθεί», είπε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπός είπε επίσης πως αυτό που άλλαξε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εφαρμογή των μέτρων ήταν ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφηκε στη χώρα μας, ενώ σημείωσε ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις της πανδημίας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Για τα σχολεία σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτά να ανοίξουν κανονικά, ωστόσο τον τελικό λόγο έχουν οι ειδικοί που θα αξιολογήσουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Αν μας εγγυηθούν οι επιστήμονες ότι μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος να μετατεθεί το άνοιγμα τους», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Διευκρίνισε ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα έχουμε και αλλά δεδομένα και άλλες συνεδριάσεις των ειδικών και αν χρειαστεί να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο, ενδεχομένως περισσότερα τεστ, θα το πράξουμε. «Θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο, κάθε πιθανότητα, που έχουμε στα χεριά μας για να ατυχούμε το άνοιγμα των σχολείων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα που οι μαθητές είναι εκτός σχολικού περιβάλλοντος με την Όμικρον να δείχνει τη διασπορά και με τις νέες ηλικίες πιο ευαίσθητες, χρειάζεται ενδεχομένως κάποια τροποποίηση, κάποιος πιο αυστηρός έλεγχος, για να πάμε 10η Ιανουαρίου και να ανοίξουν τα σχολεία». «Δεν υπάρχει σήμερα κάποια εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου» σημείωσε πάντως. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA