Μενού
  • Α-
  • Α+

Για το λόγο που όσοι έχουν νοσήσει ή είναι εμβολιασμένοι πρέπει να αρκούνται σε rapid test στο σπίτι τους, μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Συγκεκριμένα, ο κ. Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, αναφέρθηκε στο πότε πρέπει να κάνει κάποιος μοριακό τεστ ή rapid, στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ομικρον αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων.

«Ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον κορονοϊό. Επομένως, οτιδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό. Γι' αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος, ο οποίος είναι εμβολιασμένος και δεν νοσεί για πρώτη φορά – καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά –  είναι στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί, να μην κάνει μοριακό τεστ, να κάτσει στο σπίτι», ανέφερε αρχικά ο κ. Γώγος.

Σχετικά με τους τρομακτικούς αριθμούς κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως, «είναι πραγματικό «τσουνάμι», είναι απρόσμενο. Ακόμη και οι απαισιόδοξοι μιλούσαν για νούμερα της τάξεως των 15.000 κρουσμάτων. Τα μεγέθη θα αυξηθούν, είμαστε στην αρχή ακόμα της αύξησης. Το 35 μπορεί να γίνει 40 και 50. Στην πραγματικότητα τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσα δηλώνονται. Πολλοί είναι ασυμπτωματικοί όποτε η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική και τα νούμερα να είναι πολύ πιο μεγάλα».

Για τη μετάλλαξη Ομικρον

«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τη «Δελτα», αυτή τη στιγμή μπορεί η «Ομικρον» να είναι στο 70%, ωστόσο υπάρχει ένα 30% εξίσου επικίνδυνο που αφορά την Δέλτα. η οποία σιγά σιγά υποκαθίσταται από την Όμικρον. Η Δέλτα θα καθυστερήσει να φύγει, είναι πολύ μολυσματική και σοβαρή νόσος, όπως έχουμε δει», τόνισε ο κ. Γώγος.

«Η Ομικρον καθεαυτή προκαλεί πιο ήπια νόσο. Τα δεδομένα αφορούν νέα άτομα ηλικιακά χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Όταν η νόσος περάσει σε ανεμβολίαστους και με υποκείμενα νοσήματα, τότε δεν αποκλείεται να είναι μολυσματική. Πρόκειται για ένα λοιμώδες νόσημα και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θάνατο από την Ομικρον στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Για τα σχολεία

«Με εμβολιασμένο ένα τόσο μεγάλο ποσοστό από τη νόσο, το τελευταίο πράγμα που συζητιέται να είναι το lockdown. Τα σχολεία είναι ένα ζητούμενο, αλλά η προσπάθεια γίνεται για να μην κλείσουν τα σχολεία. Η νόσος χτυπά τα νέα παιδιά ιδίως επειδή είναι ανεμβολίαστα. Την επόμενη βδομάδα θα επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα από τους ειδικούς και τότε θα δούμε τί περαιτέρω μέτρα θα λάβουμε», κατέληξε ο κ. Γώγος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA