Μενού
  • Α-
  • Α+

Για «παγκόσμιες αναταράξεις» που έχουν προκληθεί λόγω της ταχείας επικράτησης της μετάλλαξης Ομικρον έκανε λόγω κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Σύμφωνα με την ίδια, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής είναι ανεπαρκής συγκριτικά με άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 36.246 κρούσματα, 78 θάνατοι και 615 διασωληνωμένοι

Μιλώντας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι: «Η ταχεία επικράτηση της Όμικρον έχει προκαλέσει αναταράξεις παγκοσμίως. Όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον είναι ανεπαρκής συγκριτικά με άλλες παραλλαγές. Οι δύο δόσεις εμβολίου δεν επαρκούν. Σε 815 άτομα με Όμικρον, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από εισαγωγή σε νοσοκομείο», ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου. 

«Η πραγματικότητα που βιώνουμε εξελίσσεται παράλληλα και με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η αυξημένη μεταδοτικότητα και ήπια κλινική νόσος είναι γεγονός. Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες. Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα. Όμως ας αναλογιστούμε η εξέλιξη να είναι θετική» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Επίσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχουν γίνει συνολικά 17.600.000 εμβολιασμοί. Το 71,3% του πληθυσμού έχει κάνει μία δόση εμβολίου και το 67,3% έχει κάνει τις δύο δόσεις. Την αναμνηστική δόση έχει κάνει το 62% επί των δικαιούχων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA