ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/01/2022 18:43

ΕΟΔΥ - Μετάλλαξη Ομικρον: Γιατί δεν μπορείτε να συνδεθείτε με το τηλεφωνικό κέντρο - Οι διευκρινίσεις Ζαούτη

Σοβαρά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί την τελευταία εβδομάδα στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ κάτι που είναι σε πλήρη συνάρτηση με την «έκρηξη» των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Ομικρον - Τι απαντά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΕΟΔΥ - Μετάλλαξη Ομικρον: Γιατί δεν μπορείτε να συνδεθείτε με το τηλεφωνικό κέντρο - Οι διευκρινίσεις Ζαούτη
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Ομικρον έχει προκαλέσει «εγκεφαλικό» στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ με πολλοί να είναι αυτοί που εκφράζουν παράπονο ότι δεν μπορούν να «πιάσουν» γραμμή στον ΕΟΔΥ είτε για τις ανάγκες ενημέρωσης είτε γιατί έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Στα εν λόγω προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, όπου και διευκρίνισε ότι υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες την τελευταία εβδομάδα στο τηλεφωνικό κέντρο λόγω της ραγδαίας αύξησης των κλήσεων.

«Κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση» παραδέχθηκε ο κ. Ζαούτης, κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρη έκρηξη κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Ομικρον» με τους πολίτες να καλούν κατά εκατοντάδες τον ΕΟΔΥ, με τις γραμμές να μην μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς

Παράλληλα, ο κ. Ζαούτης υποσχέθηκε πως εντός της εβδομάδας θα υπάρξει άμεση αναβάθμιση του συστήματος για να φιλτράρονται οι κλήσεις ενώ θα υπάρξει και νέος σχεδιασμός της οργανωσιακής δομής του φορέα.

Αξιόπιστα τα rapid test για την Ομικρον

Από πέντε Περιφέρειες της χώρας έχει καταγραφεί, ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι κοντά στο 70% με την μετάλλαξη Ομικρον, ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θεοκλής Ζαούτης, στην ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στις νοσηλείες στην Αττική, όπου περίπου το 70% είναι Ομικρον, πρόσθεσε ο ίδιος. Η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη, είπε ακόμη ο κ. Ζαούτης, και φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και για την θνητότητα. Σχετικά με τα τεστ, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ είπε ότι θετικό PCR προκύπτει από 95% θετικού rapid test, σημειώνοντας ότι τα rapid test είναι αξιόπιστα σχετικά με την Ομικρον.

Θεοδωρίδου: Δεν επαρκούν οι δύο δόσεις του εμβολίου για την Ομικρον

Η ταχεία επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού, έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο ο ΠΟΥ παραμένει αισιόδοξος, καθώς όπως αναφέρει, το 2022 θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας. Αυτό ανάφερε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότατα των εμβολίων για την Oμικρον, είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. Οι δύο δόσεις δεν επαρκούν, ενώ άμεση προστασία προσφέρει η τρίτη δόση, ακόμη όμως δεν είναι γνωστή η διάρκειά της. Κατά 90% πάντως, σύμφωνα με μελέτη από τη Μ. Βρετανία, η αναμνηστική δόση προφυλάσσει από το ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει μελέτες, ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες. Η μετάλλαξη Ομικρον, είπε, πιθανόν να συμβάλει στην θετική εξέλιξη και πορεία της πανδημίας. Αναφέρθηκε επίσης στη συνλοίμωξη κορονοϊού και γρίπης και είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά θα έπρεπε επίσης να αποτελεί υπενθύμιση και για εμβολιασμό κατά της γρίπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΟΔΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΘΕΟΚΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ