Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ώρα των αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολείων έφτασε καθώς την Τρίτη μετά τη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα προβούν στις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν εν όψει της συνέχισης στης σχολικής σεζόν.

Διαβάστε ακόμη: Σχολεία: Το μέτρο με την υποχρεωτική μάσκα διχάζει τις χώρες της Ευρώπης

Το μεσημέρι, στις 14:00, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των ειδικών όπου θα συζητηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν από το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα. η πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου όπως ήταν εξ αρχής προγραμματισμένο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, υπάρχει πρόθεση να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα και να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία τόσο των μαθητών όσο και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι η σκέψη να γίνονται τρία self test έναντι των δύο που ίσχυε μέχρι και τις διακοπές των Χριστουγέννων. Παράλληλα αναμένεται να επικαιροποιηθεί και το πρωτόκολλο του 50%+1 και να «πάει» στο 30%+1 ή στο 40%+1.

Οπως έχει επισημάνει το Reader.gr η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε απευθείας συνεννόηση με τον πρωθυπουργό διαμηνύει ότι τα σχολεία είναι μακράν το πιο ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, με συστηματικό testing και μάσκες, την ώρα που, ούτως ή άλλως, δεν τίθεται ζήτημα εν γένει περιορισμού της κινητικότητας των παιδιών για άλλες δραστηριότητες.

Σχολεία: Τα σενάρια για το άνοιγμα

Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση, ανάλογα με τα κρούσματα, από την επιτροπή.

Από εκεί και πέρα θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:

  • Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test
  • Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης.
  • Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7
  • Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10

Για όλα αυτά θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα εισηγηθεί αναλόγως στην κυβέρνηση, που θα κληθεί να αποφασίσει τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για την υποχρεωτικότητα.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και η στήλη «Μαξιμιλιανός» υπάρχει η πρόθεση σε περίπτωση κρούσματος, μπορεί να κάνουν rapid όλοι οι μαθητές της τάξης και όχι μόνο τα «γειτονικά» θρανία, σε μορφή σταυρού. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA