Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κύβος ερρίφθη: Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο, την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, και μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στις αίθουσες παρά την ανησυχία που προκαλεί το τσουνάμι της μετάλλαξης Ομικρον.

Διαβάστε ακόμη: Ηλίας Μόσιαλος: Οσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη μετάλλαξη από το Καμερούν

Όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η επιστροφή αυτή δεν θα γίνει χωρίς «όπλα» στη φαρέτρα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Και αυτό γιατί εκτός από το πρωτόκολλο κατά του κορονοίου που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, θα τεθούν σε εφαρμογή τρία νέα μέτρα με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου 2022:

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου (3 δωρεάν αντί για 2) - Η διάθεση θα γίνεται από φαρμακεία.
  2. Τα 2 δωρεάν self test θα διενεργούνται από εμβολιασμένους μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη: Ο θετικός μαθητής θα μπαίνει σε καραντίνα 5 ημερών και για να επιστρέψει στο σχολείο θα πρέπει να έχει αρνητικό rapid test. Θα γίνεται έλεγχος σε όλο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο rapid test, ένα self test και τα 2 δωρεάν self test (σύνολο 5). Oι εμβολιασμένοι μαθητές 3 self test. Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί 5 τεστ και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί 3 self test την εβδομάδα.

Επίσης θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, θα ισχύει η αναστολή εκδρομών και τα σπαστά διαλείμματα. Συνεχίζει ως έχει η λειτουργία των πανεπιστημίων και λοιπών εκπαιδευτικών δομών. «Η επιτροπή θεωρεί πως τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. Το πρωτόκολλο εφαρμόστηκε με υποδειγματικό τρόπο. Η δια ζώσης εκπαίδευση είναι απαραίτητη», είπε ο Θάνος Πλεύρης. «Η δια ζώσης εκπαίδευση είναι καίριας σημασίας για τα παιδιά. Τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες για να προστατεύεται η εκπαιδευτική κοινότητα. Θεσπίσαμε ένα πρωτόκολλο με αυξημένους ελέγχους. Στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε κρούσμα σε τμήμα δεν υπήρξε δεύτερο. Αναμένουμε πολλά κρούσματα στο ερχόμενο διάστημα», σημείωσε από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως.

Οικονόμου: Τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα μέσα στις αίθουσες, απ’ ό,τι έξω από αυτές

«Σταθμίζονται καθημερινά τα δεδομένα, και με βάση αυτά που έχουμε μπροστά μας, αλλά και τις εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, η επιτροπή μας εισηγήθηκε αυτό που ήταν και πρόθεση και προτεραιότητα της κυβέρνησης από την αρχή: να ξεκινήσει κανονικά η δια ζώσης εκπαίδευση από τις 10 Ιανουαρίου», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Υπογραμμίζοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να σταθμίσει τα δεδομένα και να ακούσει τους ειδικούς, υπενθύμισε πως «και όταν ξεκινήσαμε το Σεπτέμβριο, ήταν η περίοδος που είχαμε αυξημένα κρούσματα. Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να έχουμε τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων που είναι πολύ σημαντική για λόγους εκπαιδευτικούς, για λόγους κοινωνικούς, για λόγους ψυχολογικούς. Όλα αυτά είναι αυτονόητα και τα αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των συγγενών τους, μέσα από τον τρόπο που έχουμε αποφασίσει ότι θα λειτουργήσουν τα σχολεία».

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε επίσης, πως «η κυβέρνηση προφανώς και έχει εξασφαλίσει τα τεστ για να δοθούν δωρεάν στα παιδιά. Θυμίζω ότι και σε αυτή τη φάση, όπως και σε όλη την προηγούμενη περίοδο, έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παροχής δωρεάν ελέγχων στα παιδιά, εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα, στους εκπαιδευτικούς. Σε περίπτωση που παρουσιάζεται κάποιο κρούσμα εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι πάρα πολύ γρήγορη η μετάδοση της συγκεκριμένης μετάλλαξης του κορονοϊού θα υπάρχει δυνατότητα τεστ, όχι μόνο στα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, αλλά σε ολόκληρο το τμήμα. Θα γίνονται δωρεάν πέντε τεστ μέσα στην εβδομάδα. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα, πλήρη καταγραφή του τι συμβαίνει στις τάξεις κάθε μέρα. Αυτό ήταν κι ένα από τα κριτήρια που οδήγησε την επιτροπή των ειδικών να εισηγηθεί, και την κυβέρνηση να αποφασίσει, το άνοιγμα των σχολείων».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «μέσα σε πλαίσιο απολύτως προστατευμένο και με τα τεστ, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα από αυτή που θα είχαμε αν κρατούσαμε τα παιδιά μακριά από το σχολικό περιβάλλον, μέσα σε περίοδο που η πανδημία παρουσιάζει έξαρση, χωρίς η χώρα να βρίσκεται σε lockdown. Τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα μέσα στις αίθουσες, απ' ό,τι έξω από αυτές. Και αυτό, πέρα από τα εκπαιδευτικά οφέλη, τα κοινωνικά και τα ψυχολογικά, που έχει η δια ζώσης εκπαίδευση. Με συγκρατημένη αισιοδοξία, με σύμμαχο την εμπειρία της λειτουργίας των σχολείων όλο το προηγούμενο διάστημα, τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων - που δούλεψαν και οδήγησαν τα σχολεία να δουλέψουν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβρη - προχωράμε από Δευτέρα με προσοχή, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA