Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι εορτασμοί για τα Θεοφάνεια φέτος γίνονται στη σκιά της μετάλλαξης Ομικρον. Η έκρηξη στα κρούσματα κορονοϊού - εξαιτίας της μετάλλαξης Ομικρον - προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς γι' αυτό και αποφασίστηκαν διαφοροποιήσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα καθώς και νέα μέτρα για τα Θεοφάνεια. 

Μάσκες, αποστάσεις και self test πριν από τις εκδηλώσεις είναι μερικά από τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν ενώ έχουν δοθεί οδηγίες ότι μόνο οι εμβολιασμένοι μπορούν να δώσουν το «παρών» στους εορτασμούς για τα Θεοφάνεια. Μάλιστα, κάποιες περιοχές φέτος δεν θα γιορτάσουν τα Φώτα με τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού λόγω της βεβαρημένης επιδημιολογικής τους κατάστασης. 

Θεοφάνεια: Σε ποιες περιοχές δεν θα γίνει ρίψη του Τιμίου Σταυρού

Ο κορονοϊός έχει φέρει αλλαγές στον εορτασμό για τα Θεοφάνεια, μετά την απόφαση μητροπόλεων, προκειμένου να μην γίνει κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, δεν θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στις εξής περιοχές: Κοζάνη, Σέρβια, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Τζουμέρκα, Πύργος και Χανιά.

Μαγιορκίνης: Οι ανεμβολίαστοι να μην πάνε στους εορτασμούς για τα Θεοφάνεια

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και τις οδηγίες που έχουν δοθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού για το 2022, τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα υψηλής προστασίας, ή διπλή, αποστάσεις και να κάνουν και self test πριν πάνε σε αυτές τις εκδηλώσεις.

«Η καλύτερη λύση είναι κάποιος που είναι ανεμβολίαστος να μην πάει καθόλου. Είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να βάλουμε την λογική και να αποφύγουμε αυτές τις συναθροίσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Θεσσαλονίκη: Πώς θα εορταστούν τα Θεοφάνεια

Με μάσκες και αποστάσεις θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων στη Θεσσαλονίκη, με την τελετή να πραγματοποιείται στην παραλία της πόλης. Σύμφωνα με το Star, αστυνομικοί και λιμενικοί θα βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα και να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Σύρος: Με μοριακό ή rapid test θα βουτήξουν οι πιστοί για τον Σταυρό

Διαφορετικός θα είναι φέτος ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Σύρο καθώς οι πιστοί που θα βουτήξουν στο λιμάνι για τον Σταυρό, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή και να έχουν μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, ενώ σύμφωνα με το Star, όποιος δεν τηρεί τις προϋποθέσεις, δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Σύμφωνα με οδηγία της Μητρόπολης, σε κάθε ναό θα γίνουν 4 ακολουθίες και έχει προβλεφθεί όλοι οι πιστοί να πάρουν μπουκαλάκι με αγιασμό. Ο μητροπολίτης Μάξιμος τόνισε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης: «Θερμή παράκληση, να προσέξουμε. Η απροσεξία μάς οδήγησε σε όλεθρο. Έχουμε ευθύνη, για τον εαυτό μας και τους άλλους». Για τον εορτασμό των Θεοφανείων στα Ιωάννινα, οι πιστοί θα πρέπει να τηλεφωνούν στους ναούς για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός.

Φλώρινα: Mαταιώνεται η τελετή του αγιασμού των υδάτων στον ποταμό Σακουλέβα

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθούν οι τελετές αγιασμού των υδάτων σε χώρους εκτός των ιερών ναών, στα διοικητικά όρια της Μητρόπολης Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης, εκτός από τις δημόσιες τελετές αγιασμού των υδάτων που γίνονταν στο ποταμό Σακουλέβα, σε λίμνες και λιμνοδεξαμενές χωριών και κωμοπόλεων, ματαιώνονται και οι αγιασμοί που πραγματοποιούσαν οι ιερείς στις κατοικίες των πιστών. Οι ακολουθίες του αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθούν μόνο εντός των ναών της Μητρόπολης.

Κορονοϊός: Τα μέτρα για τις Εκκλησίες

Σε ισχύ έχουν τεθεί τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό και στην ΚΥΑ που είχε δημοσιευθεί το 2021, περιγράφεται το πλαίσιο και για τις εκκλησίες. Σύμφωνα λοιπόν, με όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ στις εκκλησίες και στους χώρους λατρείας ισχύουν τα εξής:

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με τήρηση των μέτρων που προβλέπονται.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
  • Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού self- test σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA