Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μάσκα: Πόσο προστατεύει ο κάθε τύπος από τη μετάλλαξη Ομικρον - Συγκριτικό τεστ

Η WSJ παρουσιάζει γράφημα, στο οποίο δείχνει τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάδοση από άτομο που νοσεί με Covid σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα

Πηγή: eurokinissi, shutterstock, APimages
Πηγή: eurokinissi, shutterstock, APimages

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία έρευνα που δημοσίευσε η Wall Street Journal, στην οποία ουσιαστικά αναφέρει πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας. Το ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι ότι σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους που επικαλείται το δημοσίευμα οι υφασμάτινες μάσκες είναι ικανές μεν να μπλοκάρουν τα μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, ωστόσο δεν μπορούν να σταματούν μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια.

Διαβάστε ακόμη: Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πότε λήγει και ποια προνόμια χάνονται - «Παγώνει» για τους εμβολιασμένους που νοσούν

Η WSJ παρουσιάζει γράφημα, στο οποίο δείχνει τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάδοση μολυσματικής δόσης ιού από άτομο που νοσεί με Covid σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα.

Αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα, είναι πολύ πιθανό η μετάδοση να γίνει μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη μάσκα και ο δεύτερος δεν φορά, η μετάδοση μπορεί να γίνει σε 20 λεπτά. Αν και οι δύο φορούν χειρουργική μάσκα, χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.

Με τη χρήση υφασμάτινης μάσκας, οι χρόνοι μετάδοσης περιορίζονται από 20 λεπτά έως και 3,3 ώρες, ενώ με την απλή χειρουργική μάσκα, από 30 λεπτά έως και 5 ώρες. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Image

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους πολίτες τη χρήση υφασμάτινης μάσκας με πολλαπλές επιστρώσεις και πυκνό δίκτυο ινών, οι οποίες εφαρμόζουν άνετα, ενώ διαθέτουν ρυθμιζόμενη γέφυρα μύτης από σύρμα.

Η Μόνικα Γκάντι, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε πράγματι να μην εκτεθείτε, τότε πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας». Η Γκάντι προτείνει τις μάσκες N95, που έχουν πιστοποιηθεί στις ΗΠΑ. Επίσης, προτείνει τις μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που έχουν πιστοποιηθεί σε Κίνα, Νότια Κορέα και Ευρώπη αντίστοιχα. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες, τότε οι πολίτες καλό είναι να φορούν διπλή μάσκα, ήτοι μια υφασμάτινη με πολλαπλές στρώσεις πάνω από μία χειρουργική.

«Αν όλοι φορούν απλώς μια υφασμάτινη ή μια χειρουργική μάσκα, αυτό δεν κάνει καμία διαφορά», αφού η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, σημειώνει η επιστήμονας.

Παράλληλα, ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χειρουργικές μάσκες με υψηλή ποιότητα, που φοριούνται σωστά, παρέχουν προστασία. «Κάθε μάσκα είναι καλύτερη από καθόλου μάσκα. Όμως οι υφασμάτινες και οι χειρουργικές δεν είναι τόσο καλές όσο οι μάσκες N95», αναφέρει ο Ράνου Ντίλον, γιατρός στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#μάσκα #Μάσκες #Κορονοϊός #μετάλλαξη Όμικρον

Best of Internet