Μενού
  • Α-
  • Α+

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την είδηση πως ταινία μικρού μήκους με ερωτικό περιεχόμενο, γυρίστηκε κάτω ακριβώς από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια και χωρίς να γίνει αντιληπτό από κάποιον από τους φύλακες. Η εν λόγω ερασιτεχνική ταινία με τον... εύγλωττο τίτλο «Ξεπαρθενών» κυκλοφορεί από χθες, Πέμπτη, στο Διαδίκτυο κι έχει προκαλέσει «τσουνάμι» αντιδράσεων καθώς αποτυπώνει ένα ζευγάρι ανδρών να κάνει σεξ κάτω από την Ακρόπολη, ανοίγοντας έτσι για ακόμη μία φορά δημοσία συζήτηση για το, εάν μία τέτοια σκηνή συνιστά τέχνη και εάν υπάρχουν κάποια στοιχειώδη όρια σε αυτή.

Για την υπόθεση μάλιστα, υπήρξε άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, καθώς εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σημειώνοντας ότι «για τις συγκεκριμένες σκηνές προφανώς δεν έχει δοθεί καμία άδεια», ενώ με εντολή της Λίνας Μενδώνη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες «υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες».

Αναλυτικά, πρόκειται για μία ταινία μικρού μήκους που προβλήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Δεκέμβριο και όπως έγινε γνωστό από τον ΑΝΤ1, η ταινία ακολουθεί μια παρέα νεαρών να κάνει βόλτα στην Ακρόπολη μαζί με ένα χωρισμένο ζευγάρι ανδρών, στους οποίους λένε ότι πρέπει να τα ξαναβρούν. Οι δύο άνδρες παραδέχονται ότι είναι ερωτευμένοι, κάνουν σεξ και οι υπόλοιποι σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω τους. Με το που φεύγει το πλάνο από τους δύο άνδρες, σηκώνεται η κάμερα και δείχνει την Ακρόπολη.

Για το θέμα μίλησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος είπε: «Κάθε μέρα ακούμε και κάτι παράλογο. Μου το έστειλαν στο mail για να το δω. Αισθάνομαι ντροπή σαν Έλληνας. Είμαι και αρχαιολάτρης και με λυπεί πολύ αυτό που έγινε». Ο Σπύρος Μπιμπίλας πρόσθεσε επίσης ότι «στο όνομα του ακτιβισμού δεν μπορούμε να τα θυσιάζουμε όλα και να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Δεν το θεωρώ ακτιβισμό αυτό».

Ξεπαρθενών: Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαβεβαιώνει ότι δεν έχει δοθεί άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις συγκεκριμένες σκηνές, οι οποίες «γυρίστηκαν παράνομα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης», που «δεν προσφέρεται για κανενός είδους ακτιβιστική ή άλλη δραστηριότητα, η οποία προσβάλλει και συμπεριφέρεται ασεβώς στο μνημείο».

Επισημαίνεται επίσης, ότι με εντολή της υπουργού Λίνας Μενδώνη προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, «διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες».

Αναλυτικά, το ΥΠΠΟΑ αναφέρει τα εξής:

«Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με βίντεο που περιέχει σκηνές, οι οποίες γυρίστηκαν παράνομα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζονται τα εξής: Για τις συγκεκριμένες σκηνές προφανώς δεν έχει δοθεί καμία άδεια από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν προσφέρεται για κανενός είδους ακτιβιστική ή άλλη δραστηριότητα, η οποία προσβάλλει και συμπεριφέρεται ασεβώς στο μνημείο.

Με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA