Μενού
  • Α-
  • Α+

Οριστική και αμετάκλητη είναι η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και των προνομίων που το συνοδεύουν για όσους δεν έχουν κάνει την 3η δόση, με την πάροδο 7 μηνών από την 2η, καθώς αύριο Σάββατο (8/1) αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για επιβεβαίωση της 7μηνης διάρκειάς του. Ωστόσο, όπως είχε γράψει εδώ και μέρες το Reader, η μεταβατική περίοδος θα ισχύει τουλάχιστον ως το τέλος Ιανουαρίου με 1η Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Πώς θα βρίσκετε ότι είστε θετικοί μέσω του βήχα - Τι αναφέρει η κεντρική ερευνήτρια του «smarty4covid»

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η αναμνηστική δόση γίνεται αναγκαίο προαπαιτούμενο για όλους τους ενήλικες πολίτες (18-59 ετών), προκειμένου να έχουν ισχύον πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, όπως συνέβη στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη με τους πολίτες άνω των 60 ετών. Παράλληλα, οι πολίτες που θα έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις (ή το μονοδοσικό εμβόλιο) και δεν κάνουν εγκαίρως την αναμνηστική δόση, αλλά ταυτόχρονα δεν διαθέτουν ούτε πιστοποιητικό νόσησης, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και άρα θα χάνουν όλα τους τα προνόμια και τις προσβάσεις σε μια σειρά δραστηριοτήτων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Για παράδειγμα οι πολίτες δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, θα υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των ανεμβολίαστων, ενώ θυμίζουμε ότι όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ο διπλός στόχος της απόφασης

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader η κυβέρνηση μέσα από αυτή την κίνηση στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός να αυξήσει τους εμβολιασμούς των πολιτών με την αναμνηστική δόση και αφετέρου να θωρακιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες με φόντο τον καλπασμό της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινωνία. Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα υπάρξει και η αντίστοιχη μεταβατική περίοδος... χάριτος, όπως έγινε και με τους 60+, πριν από μερικές εβδομάδες. Τότε, δόθηκε ένας ικανός χρόνος, προκειμένου όσοι θέλουν να κλείσουν το ραντεβού τους και μάλιστα κατά προτεραιότητα. Ετσι, η αυριανή ανακοίνωση αναμένεται να οριοθετήσει το χρονικό διάστημα τουλάχιστον έως τέλος Ιανουαρίου.

Αλλωστε, το ρεπορτάζ είχε επιβεβαιώσει πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε προαναγγείλει το όριο του επταμήνου για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο υπουργός με τις δηλώσεις του είχε «κλειδώσει» την απόφαση ότι εάν κάποιος δεν κάνει την τρίτη δόση μέχρι τέλος Ιανουαρίου, θα θεωρείται ανεμβολίαστος.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς «κλείδωσε» το 7μηνο

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την επιτροπή των ειδικών και «διαβάζει» καθημερινά τα μηνύματα πίσω από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Ετσι, τα ανησυχητικά στατιστικά που καταφθάνουν καθημερινά από τα τέλη του 2021, αλλά και οι μελέτες των επιδημιολόγων με βάση τα στοιχεία που λαμβάνουν στα χέρια τους, δείχνει ότι η μετάλλαξη Ομικρον έχει κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην κοινωνία.

Η επιτροπή αναλύει όλα τα δεδομένα προτού καταλήξει στα συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας με αποτέλεσμα οι αποφάσεις της κυβέρνησης να τροποποιούνται ανάλογα με τα δεδομένα που εξάγονται στα αντίστοιχα διαστήματα. Ετσι, με βάση την έξαρση της Ομικρον στη χώρα, ήταν απλά θέμα χρόνου η κυβέρνηση να συντμήσει τη χρονική ισχύ του εθνικού πιστοποιητικού εμβολιασμού και αυτό να είναι έγκυρο για τους πολίτες 18+ μόνο με την τρίτη δόση. Μάλιστα, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ήδη γίνει σχετική προεργασία για το ζήτημα της ισχύος των πιστοποιητικών.

Το όριο του επταμήνου για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για όσους δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, είχε θεσπιστεί από τα μέσα Δεκεμβρίου για την ηλικιακή κατηγορία άνω των 60. Ηταν ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την ίδια περίοδο που έγινε υποχρεωτικός, ουσιαστικά, ο εμβολιασμός για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Για τους κάτω των 60, μέχρι και σήμερα δεν είχε υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η Κομισιόν είχε ανακοινώσει... 9μηνο

Το θέμα για θέσπιση ημερομηνίας λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού είχε απασχολήσει και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν μέσα στον περασμένο μήνα είχε ανακοινώσει πως η ισχύς του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό, θα είναι οι εννέα μήνες. Ειδικότερα, η Επιτροπή είχε εγκρίνει κανόνες σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, καθορίζοντας δεσμευτική περίοδο αποδοχής 9 μηνών (ακριβώς 270 ημερών) των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους σκοπούς των ταξιδιών εντός της ΕΕ.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πιθανή η ακύρωσή του μέχρι να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο να ακυρώνεται προσωρινά το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες που νοσούν με κορονοϊό μελετά η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ακυρώνεται έως την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης του πολίτη. Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται έπειτα από 14 ημέρες από τη νόσηση και ισχύει για 3 μήνες, συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Διευκρίνισε ακόμη ότι για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης οι ανεμβολίαστοι χρειάζεται να έχουν μοριακό τεστ (PCR) ενώ το rapid test αρκεί μόνο για τους εμβολιασμένους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA