Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια λύση της τελευταίας στιγμής θα θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας για όσους γονείς δεν κατάφεραν να προμηθευτούν εγκαίρως τα self test για τα παιδιά τους, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, «στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας».

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 14.709 κρούσματα στην Αττική, 4.145 στη Θεσσαλονίκη - Η γεωγραφική κατανομή

Αναλυτικά οι διευκρινίσεις που δόθηκαν σχετικά με τη διάθεση δωρεάν self test:

  • Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο.
  • Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες.
  • Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test.Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη συνεννοήσεις με τα φαρμακεία για τη δυνατότητα δωρεάν διανομής των αυτοδιαγνωστικών τεστ και αύριο Κυριακή παρότι επισήμως η προθεσμία έληγε σήμερα αλλά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εξεύρεση – εφόσον κριθεί αναγκαίο – διάθεσής τους από τους Δήμους

Η διενέργεια self test τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εισέλθουν στο σχολείο τη Δευτέρα, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό δίνονται δωρεάν, ώστε μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 9 Ιανουαρίου, να δηλωθούν στην πλατφόρμα, ώστε τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, να ξεκινήσουν τα σχολεία με ένα μαζικό έλεγχο, λόγω της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον.

Ωστόσο από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου τόσο για τους γονείς των μαθητών όσο και για τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να προμηθευτούν τα δωρεάν self test. Οι φαρμακοποιοί δήλωναν ανήμποροι να βοηθήσουν καθώς δεν είχαν ούτε για... δείγμα self test. Οι μεγάλες ελλείψεις έφεραν πολλές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να παρθεί η παραπάνω τελικά απόφαση.

Κυβέρνηση: Υπάρχει απόθεμα self test

Kυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως - αν και σημειώθηκαν κενά στα φαρμακεία λόγω της αυξημένης ζήτησης - υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι:

  • Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκ test 1.287.000 δικαιούχους. Δηλαδή 3 στους 4 δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα test που τους αναλογούν.
  • Λόγω της υψηλής ζήτησης σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.
  • Τα φαρμακεία σήμερα τρίτη ημέρα διάθεσης των test στους δικαιούχους παραμένουν ανοιχτά έως τις 5-6μμ και συνεχίζουν τη δωρεάν διανομή σε όσους πολίτες δεν έχουν λάβει.
  • Εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκ test.
  • Υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου

Αναφορικά με τους μαθητές και όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς, ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεων για το άνοιγμα των σχολείων:

  • Υποχρεωτική μάσκα παντού
  • Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, θα προμηθεύονται από σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.
  • Το τεστ θα διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή. 
  • Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, παρέχεται ένα επιπρόσθετο self test – άρα, την πρώτη εβδομάδα, οι μαθητές θα προμηθεύονται δωρεάν και θα πρέπει να κάνουν 3 self test. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, κατ’ εξαίρεση, τα self test πρέπει να γίνουν έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Παρασκευή, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. 
  • Οι δηλώσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού rapid τεστ ή self μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr
  • Oι δηλώσεις self test μαθητών  που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Για τους εκπαιδευτικούς η διαδικασία επιστροφής στις τάξεις περιλαμβάνει:

  • Υποχρεωτική μάσκα παντού
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε 2 δωρεάν self test την εβδομάδα. Το τεστ θα διενεργείται 2 φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας. 
  • Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, παρέχεται ένα επιπρόσθετο self test – άρα, την πρώτη εβδομάδα, οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα προμηθεύονται δωρεάν και θα πρέπει να κάνουν 3 self test. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, κατ’ εξαίρεση, τα self test πρέπει να γίνουν έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Παρασκευή, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού μετά τον αυξημένο συγχρωτισμό των διακοπών των Χριστουγέννων.
  • Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA