Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην εκτίμηση πως τα κρούσματα του κορονοϊού θα φτάσουν ακόμη και τα 60.000 είτε σήμερα είτε αύριο, Τρίτη, προχώρησε ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος που συμπλήρωσε πως αποκλιμάκωση αναμένεται από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή η εικόνα που υπάρχει από τα λύματα δείχνει αύξηση του ιικού φορτίου αλλά με σαφώς μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνας καθηγητής του John Hopkins αποκαλύπτει πώς θα τελειώσει η πανδημία

Ο κ. Μανωλόπουλος φιλοξενούμενος στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε θετικό τον εντοπισμό 15.000 κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των self test καθώς δεν θα κυκλοφορούν έξω και έτσι θα αποφευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού παρότι το στέλεχος Όμικρον είναι πολύ μεταδοτικό. Παράλληλα μιλώντας για τα δύο φάρμακα κατά του κορονοϊού που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, επισήμανε πως το εκείνο της Merk  θα είναι άμεσα διαθέσιμο «είναι όμως αυτό που μας ενθουσιάζει λιγότερο γιατί η αποτελεσματικότητά του είναι μεν θετική αλλά μόνο γύρω στο 30%», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι πραγματικά εντυπωσιακή, στο 90% είναι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Pfizer που αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας τον Μάρτιο.

Θωμαΐδης: Πλήρης επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης αναφέρθηκε στη συνεχή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σημειώνοντας πως σε σχέση με τις μετρήσεις της 16ης Δεκεμβρίου το φορτίο έχει πενταπλασιαστεί και οδεύει προς εξαπλασιασμό. Την 1η Ιανουαρίου η μετάλλαξη Όμικρον αποτελούσε το 87% των κρουσμάτων και το υπόλοιπο αφορούσε την μετάλλαξη Δέλτα. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι νέοι έλεγχοι αλλά σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη «Σίγουρα βαίνουμε προς την πλήρη επικράτηση της Όμικρον». Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει λόγω και των αυξημένων τεστ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA