Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια έντονα φορτισμένη ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με την ερωτική ταινία «Ξεπαρθενών», η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για τις σκηνές σεξ που γυρίστηκαν με φόντο την Ακρόπολη.

Διαβάστε ακόμη: Στάθης Παναγιωτόπουλος: Καταγγελίες για νέο ροζ βίντεο - Τι ψάχνουν στον υπολογιστή του οι αστυνομικοί

Οι αρχαιοφύλακες πήραν θέση στο θέμα που δημιουργήθηκε και ζητούν να διερευνηθούν οι ευθύνες των συντελεστών της ταινίας, όπως και το γεγονός ότι τα γυρίσματα πέρασαν... απαρατήρητα από τους ίδιους. Και ενώ η προκαταρκτική εξέταση αφορά στο πειθαρχικό σκέλος, οι ίδιοι οι Αρχαιοφύλακες στην ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για «μεγάλη ντροπή που κανείς τους δεν θέλει να ξαναζήσει.

 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεων Αρχαιοτήτων πρόκειται για «...μια απαράδεκτη και σχεδιασμένη πράξη, η οποία είχε μοναδικό στόχο να βλάψει τη χώρα και τον πολιτισμό μας». Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΥΦΑ ζητεί να διερευνηθούν οι ευθύνες των συντελεστών της ταινίας. Οι αρχαιοφύλακες επισημαίνουν την υποστελέχωση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, αλλά διευκρινίζουν ότι «...ακόμα και αν ήταν διπλάσιος ο αριθμός των αρχαιοφυλάκων στην Ακρόπολη, πάλι θα ήταν δύσκολο να αποτραπεί». 

Η ανακοίνωση των αρχαιοφυλάκων αναλυτικά:

«Με μεγάλη αγανάκτηση και ντροπή παρακολουθήσαμε πλάνα από μία αισχρή κατά τα άλλα «ταινία», σκηνή της οποίας γυρίστηκε στην Ακρόπολη. Μια απαράδεκτη και σχεδιασμένη πράξη, η οποία είχε μοναδικό στόχο να βλάψει τη χώρα και τον πολιτισμό μας. Η επιλογή του τόπου ήταν άκρως προκλητική, όταν σχεδόν η μοναδική θετική αναφορά παγκοσμίως είναι ο πολιτισμός μας. Αυτό που έγινε δεν είναι απλά μία πράξη βεβήλωσης μνημείου.

Θέλουμε όμως να σας ενημερώσουμε ότι προβλήματα στελέχωσης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων υπήρχαν και υπάρχουν και αυτό έχει να κάνει με το ότι το Υπουργείο Οικονομικών σχεδόν ποτέ δεν εγκρίνει προσλήψεις αρχαιοφυλάκων. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι μια σχεδιασμένη πράξη, ακόμα και όταν πρόκειται για κλοπή, δεν αποτρέπεται εύκολα. Ακόμα και αν ήταν διπλάσιος ο αριθμός των αρχαιοφυλάκων στην Ακρόπολη, πάλι θα ήταν δύσκολο να αποτραπεί, γιατί βλέπετε δεν μπορούμε να έχουμε ένα φύλακα πίσω από κάθε επισκέπτη για να τον προσέχει.

Και επειδή μιλάνε για ευθύνες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα διερευνηθούν, μήπως θα έπρεπε να μιλήσουμε και για ευθύνες των συντελεστών αυτής της «ταινίας»; Δε μπορεί να φταίει το θύμα και όχι ο θύτης. Εκτός κι αν η ατιμωρησία και ο ωχαδερφισμός έχουν κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια ξεφτίλα και τέτοια ντροπή». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA