Μενού
  • Α-
  • Α+

Το βράδυ της Κυριακής εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί για τους πολίτες άνω των 60 ετών ώστε να προχωρήσουν με τον εμβολιασμό τους , καθώς από την επόμενη, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, θα βεβαιώνονται τα πρόστιμα που έχουν ανακοινωθεί. Τα στοιχεία ωστόσο είναι ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν πως το 90%, δηλαδή εννέα στους 10 πολίτες 60 και πλέον ετών, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. 

Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πώς το δηλώνουν όσοι εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ποσοστό αυτό  -της ηλικιακής κατηγορίας που είναι και η πιο ευπαθής- αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες, χάρη στην υποχρεωτικότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού ενώ 217.000 είναι οι νέοι εμβολιασμένοι ή τα ραντεβού από τις 30 Νοεμβρίου.

Καμία παράταση στην προθεσμία

Η προθεσμία εκπνέει το βράδυ της Κυριακής (16/10) και δεν πρόκειται να δοθεί απολύτως καμία παράταση. Στις 17/1 ξεκινάει η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο -μισός μήνας- και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν κατοίκους εξωτερικού, αυτούς που έχουν  απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές  κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας  (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ), όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Αναλυτική ενημέρωση για τον αριθμό των πολιτών στους οποίους θα επιβληθεί πρόστιμο  και τη διαδικασία ενστάσεων θα δοθεί τη Δευτέρα.

Οι 4 εξαιρέσεις από τον εμβολιασμό

Παράλληλα, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες πολιτών άνω των 60 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί ωστόσο αποτελούν εξαίρεση στον συγκεκριμένο υποχρεωτικό εμβολιασμό. Επίσης, όσοι έφυγαν από τη ζωή θα πρέπει να δηλωθούν.

Αναλυτικά οι εξαιρέσεις:

  • Οι νοσήσαντες, για 180 μέρες
  • Όσοι ήταν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον, αλλά καθυστερήθηκαν από το κράτος
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας
  • Όσοι έκαναν τρίτη δόση στο εξωτερικό
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA