ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/01/2022 14:31

Κορονοϊός: Τι αλλάζει με τα αντιικά χάπια - Με δήλωση συγκατάθεσης το παίρνει ο ασθενής

Για τα νέα αντιικά φάρμακα που τέθηκαν στη μάχη κατά του κορονοϊού, αλλά και το πότε μπορεί να φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Τι αλλάζει με τα αντιικά χάπια - Με δήλωση συγκατάθεσης το παίρνει ο ασθενής
(Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

H πορεία της πανδημίας στη χώρα, η έξαρση της μετάλλαξης Ομικρον και η αντιμετώπιση μέσω των νέων αντιικών φαρμάκων που ήρθαν να καταπολεμήσουν τα κρούσματα και να δώσουν μια «ανάσα» στο ΕΣΥ, βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής των καθ' ύλην αρμόδιων που παράλληλα σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα με τα μέτρα και το πλάνο για την επόμενη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δεν έκρυψε την αισιοδοξία της ότι την άνοιξη θα έχουμε απαλλαχθεί από τον κορονοϊό, όμως, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία είδους χαλάρωση στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Πρασσάς: Τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν φτάσει στην κορύφωση της Όμικρον

Συγκεκριμένα, για τα αντιικά φάρμακα η κα Γκάγκα, τόνισε χαρακτηριστικά στην εκποπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open: «Θα δίνονται στους ανθρώπους που ήταν υποψήφιοι και για τα μονοκλωνικά, σε όσους είναι μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας, στους ανοσωκατασταλμενους, ενώ δεν δίνονται στις εγκύους γιατί δεν έχουν εγγύηση ασφάλειας στις εγκυμοσύνες. Τα φάρμακα επειδή ήταν πρόταση της επιτροπής του Σωτήρη Τσιόδρα, είναι σε συνθήκες κλινικής μελέτης. Αρα ο ασθενής υπογράφει δήλωση συγκατάθεσης για να τα πάρει και αφορά και περιπτώσεις όχι μόνο εντός νοσοκομείων, αλλά και κατ' οίκων νόσησης με υψηλό ρίσκο νόσησης. Ο γιατρός που θα συνταγογραφεί θα συμπληρώνει και έκθεση με την πορεία της υγείας του ασθενούς. Στα νοσοκομεία υπάρχουν ήδη τα αντιικά χάπια που χορηγούνται».

Video Loading...

«Δεν μπορεί συνάδελφοι γιατροί ή πολιτικοί να λένε ''το εμβόλιο δεν λειτουργεί''»

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών και το κατά πόσο έχει πειστεί ο κόσμος να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα, η κα Γκάγκα είπε: «Οσο και αν βγαίνουν κάποια φάρμακα, το πιο σημαντικό είναι να πεισθεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Ηδη η κυβέρνηση έστησε μια τεράστια καμπάνια εμβολιασμού και φτάσαμε μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης να γυρίζουμε πόρτα – πόρτα και χωριό – χωριό για να ενημερώσουμε τον κόσμο. Από εκεί και πέρα είναι και θέμα του πολιτικού κόσμου, να έχουμε με την αντιπολίτευση τουλάχιστον μια κοινή γραμμή τουλάχιστον επάνω σε αυτό το θέμα. Δεν μπορεί να υπάρχουν συνάδελφοι γιατροί ή πολιτικοί που να λένε ότι ''δεν λειτουργεί το εμβόλιο''».

Για το πρόστιμο: «Δεν θέλω να σταθώ σε αυτό. Θέλω να πω ότι πρέπει να μπορέσουμε να πείσουμε τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο πρώτα απ' όλα για τη δική του ασφάλεια και κατ' επέκταση για την πίεση στα νοσοκομεία».

Για τη μείωση των κρουσμάτων: «Στα κρούσματα έχουμε μια μετακύλιση σε μεγαλύτερες ηλικίες και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τώρα. Υπάρχει μια γενικότερη ύφεση, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τελειώσουμε γρήγορα, αλλά οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας. Την άνοιξη φαίνεται πως θα έχουμε τελειώσει. Η μετάλλαξη Ομικρον δείχνει να είναι πιο ανίσχυρη από τη Δέλτα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες και εκεί σημειώνονται απώλειες ακόμα και από την απλή γρίπη. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν... τρέχει τίποτα με την Ομικρον. Ανεξάρτητα αν τα παιδιά ή νεότεροι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν. Φαίνεται η Ομικρον να αφήνει ανοσία και ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση δείχνει να καλύπτει τον οργανισμό».

Αναφορικά με τους πολλούς νεκρούς που μετράει η χώρα μας από την πανδημία του κορονοϊού, η Κα Γκάγκα τόνισε ότι υπάρχουν συγκριμένοι λόγοι: «Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν τρεις λόγοι που έχουμε φτάσει να μετράμε αρκετούς νεκρούς κάθε μέρα. Ο Ελληνας αντέχει στα συμπτώματα, όπως ο πυρετός, μπορεί να μην υπάρχουν έντονα συμπτώματα δύσπνοιας οπότε οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στον γιατρό και στο νοσοκομείο. Πυρετός, βήχας, κακουχία, εάν επιμένουν την τρίτη, τέταρτη μέρα, ο ασθενής θα πρ;eπει να καταφεύγει στον γιατρό του. Πολλές φορές έχουμε δει περιπτώσεις συμπολιτών μας που έφτασαν να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στα επείγοντα γιατί είτε δεν πρόλαβαν, είτε διασωληνώθηκαν πολύ αργά.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις μεγάλες ηλικίες. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη υπογεννητικότητα στην Ευρώπη, αν όχι και στον κόσμο, άρα μιλάμε για αρκετά προχωρημένες ηλικίες σε αντίθεση με τις πιο νεαρές ηλικίες. Επίσης, έχουμε αναπτύξει μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιoτικά, άρα φτάνουμε σε αυτό που λέμε ''πνευμονία του αναπνευστήρα''. Στην Ελλάδα έχει περισσότερα ανθεκτικά μικρόβια, όχι γιατί κάνουν κάτι λάθος στα νοσοκομεία, αλλά γιατί οι οργανισμοί μας έχουν εθιστεί στα αντιβιωτικά».

«Η επίταξη των γιατρών λειτούργησε στη Βόρεια Ελλάδα»

Αναφορικά με την άρνηση της επίταξης ιδιωτών γιατρών που φέρεται να υπήρξε στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα για 2 στους 23 γιατρούς που φέρονται να προσέφεραν τις υπηρεσίες τους η κα Γκάγκα, είπε: «Οχι δεν έχω τέτοια πληροφόρηση. Αντίθετα, γνωρίζω ότι ήταν αρκετοί οι γιατροί που πήγαν και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία και ήδη η κατάσταση με την επάρκεια ιατρικού προσωπικού έχει εξομαλυνθεί. Είναι μια περίοδος που έπρεπε να βοηθηθούν οι γιατροί του ΕΣΥ που έχουν δώσει τα πάντα εδώ και δύο χρόνια».

Τέλος για το πρωτόκολλα του 50+1% στα σχολεία: «Τα πρωτόκολλα του ανοίγματος των σχολείων συζητήθηκαν στην επιτροπή των ειδικών και ναι μεν δεν λήφθηκε ομόφωνη απόφαση, αλλά αυτή η απόφαση που πάρθηκε εξέφραζε την πλειοψηφία, άρα δεν μπορούμε και να την αμφισβητήσουμε και να την κρίνουμε. Στην πρώτη εβδομάδα λειτουργείας των σχολείων δεν είδαμε ιδιαίτερη αύξηση των κρουσμάτων. Διεθνώς τα σχολεία ανοίγουν με παρόμοια πρωτόκολλα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε: «Με την μεγάλη μετάδοση που είχαμε, είναι λογικό να εξαντλούνται πια τα κρούσματα και να αρχίσουν να πέφτουν οι αριθμοί. Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνει η πανδημία και εφιστώ την προσοχή των πολιτών, να μην χαλαρώσουμε».

Για το γεγονός ότι οι αριθμοί στις ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι δεν μειώνονται: «Υπάρχει καθυστέρηση γύρω στις 15 μέρες από τα κρούσματα που εμφανίζονται και αυτό δεν θα πρέπει να μας μπερδεύει όσον αφορά στις νοσηλείες. Θεωρώ ότι θα αρχίσουν να ελαττώνονται οι νοσηλείες στις ΜΕΘ μετά από 15 μέρες. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει εξαφανιστεί, το 40 % είναι ακόμη Δέλτα. Τα κρούσματα είναι κυρίως Ομικρον, αλλά οι νοσηλείες την Δέλτα παραμένουν».

Για το άνοιγμα των σχολείων: «Το ότι βρεθήκαν χιλιάδες θετικά τεστ, δείχνει ότι λειτουργεί καλά το σύστημα ανίχνευσης. Τα παιδιά είναι πειθαρχημένα, αλλά το αποτέλεσμα θα το δούμε αυτή την εβδομάδα, κάπου στη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Για το πρωτόκολλο του 50+1, η προσπάθεια είναι να μην κλείσει το τμήμα. Κάνουμε πολλά τεστ για να μείνει ανοιχτή η τάξη. Για να προλάβουμε τη διασπορά. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι θα βοηθούσε ακόμη περισσότερο, εάν τα rapid τεστ ή τα PCR ήταν πιο προσιτά στους πάντες».

Video Loading...

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, είπε πως την τελευταία εβδομάδα δείχνει να υπάρχει μικρή ύφεση. «Ισως αυτό δείχνει ότι περιορίζεται η διάδοση. Ισως είμαστε στην αρχή μίας ύφεσης. Θα είναι καθοριστική η εβδομάδα που μας έρχεται. Στην Αττική εστιάζει το 40% των κρουσμάτων και αυτό κάτι λέει επίσης. Είμαστε Αισιόδοξοι ότι την άλλη εβδομάδα θα έχουμε αποκλιμάκωση.

Η αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ προέρχεται από τις μέρες των Χριστουγέννων και αφορά κυρίως περιπτώσεις της Δέλτα. Εάν ο κόσμος κάνει την τρίτη δόση του εμβολιασμού θα προστατευθεί από την Ομικρον σε ποσοστό 80%. Η Ομικρον εμφανίστηκε στα λύματα της Αττικής στις 16/12 και μέσα σε μία εβδομάδα εξαπλασιάστηκε. Ηταν σαν μια πυρκαγιά. Οσο γρήγορα παίρνει διαστάσεις τόσο γρήγορα μπορεί να σβήσει. Και είναι πιθανό γιατί έχουμε συνεχώς τεστ. Η ερχόμενη εβδομάδα θα δείξει πώς θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με τα μέτρα που λαμβάνονται».

«Πάντα θα κινδυνεύουμε από μια νέα μετάλλαξη»

Τέλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, Θεοδώρα Χατζηιωάννου, έδωσε τη δική της εξήγηση στους αριθμούς που καταγράφει η μετάλλαξη Ομικρον το τελευταίο διάστημα:

«Είναι πολύ ανθεκτική η μετάλλαξη Ομικρον στα αντισώματα, αλλά η τρίτη δόση του εμβολίου όντως κάνει μεγάλη διαφορά. Αυξάνει την αντίστασή μας. Γενικώς είναι κάπως δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια το πότε τελειώνει η πανδημία. Λυπάμαι που δεν μπορώ να δώσω μια σαφή απάντηση, αλλά η εξέλιξη του ιου δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τα μέτρα που παίρνουμε.

Για την πιθανότητα μιας νέας μετάλλαξης: «Οσο μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων θα συνεχίζει να δημιουργεί μεταλλάξεις. Κινδυνεύουμε να δημιουργηθεί μία πολύ δυνατή μετάλλαξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ ΝΙΚΟΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ